top of page

Zdravé ovesné sušenky

I sušenky mohou mít zdravou variantu. Nevěříte? Pak se nechte inspirovat dalším z mých receptů, které jsou v souladu se zdravým stylem života. Pokud si dáte jednu sušenku se sklenicí rostlinného mléka na svačinu, pak vězte, že pro sebe uděláte mnohem více, než by jste čekali. Určitě budou chutnat i dětem a není nic jednoduššího než si je vzít třeba i sebou na cestu, pokud víte, že nebudete mít možnost koupit si něco zdravého.

Recept na 21 ks sušenek


1 hrnek (250 ml) jemných ovesných vloček

1 hrnek celozrnné špaldové mouky

1/4 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku sekaných ořechů

1/4 hrnku sušeného pokrájeného nesířeného ovoce - já dala datle

4 lžíce semínkové směsi (kupuji na Slevomatu doslova za pár korun)

100 ml kvalitního, za studena lisovaného řepkového nebo slunečnicového oleje

3 lžíce medu

1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

několik lžic oleje (aby se těsto spojilo)


Ve velké míse nejdříve promícháme suché suroviny. Poté přidáme olej, med a cca 3-5 lžic vody. Těsto by se mělo pěkně spojit.


Protože je těsto poněkud lepivé, používám malý fígl v podobě papírových košíčků, které si vložím do plechu na muffiny, těsto do nich z poloviny vmáčknu a košíčky přendám na velký plech. Samozřejmě by bylo možné péci sušenky přímo ve formě, ale já mám formu na 12 muffinů, zatímco sušenek je 21 kousků a přijde mi zbytečné péct je nadvakrát.


Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut. Sušenky by měly pěkně zezlátnout.


Sušenky je možné péct i na pečícím papíře, ale jak jsem uvedla, těsto je lepivé a placičky se z něj dělají poněkud obtížně :). Navíc v "košíčkové" variantě zůstanou uvnitř vláčné a mně tak více chutnají. Pokud ale máte raději křupavou variantu, pak budou placičky na pečícím papíře tou správnou volbou.


Pečete si doma sušenky? Jaké jsou vaše oblíbené?


434 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page