top of page

Mandlové mléko

Je libo šálek domácího mandlového mléka? Já rostlinná mléka přímo miluji. Nikdy jsem nebyla kamarádka mléka klasického a navíc v posledních letech mi vadí laktóza, takže jsem postupně přesedlala na rostlinné varianty. Ale ruku na srdce, jejich cena není zrovna nejmenší, tak proč si je nevyrobit doma? Navíc je to tak jednoduché. Jen upozorňuji, že začnete mít doma větší zásoby všech ořechů a semínek. Já už to kupuji na kila, protože pak vás lit vyjde skutečně na poloviční cenu oproti obchodu :) Asi sem hodím fotku i domácí spíže, která českou klasiku vůbec nepřipomíná...

Návod na 1 litr mandlového mléka


100 g mandlí

1 lžíce medu

na špičku nože sůl pro zvýraznění chuti


Mandle spaříme, vodu vylijeme, dáme do většího hrnku a zalijeme studenou vodou. Necháme cca 6 hodin pěkně stát, aby mandle nasákly tekutinu a změkly. Poté mandle propláchneme, dáme do kvalitního mixéru a doplníme do 1 litru nejlépe vychladlou převařenou vodou. Přidáme lžíci medu a špetitičku soli. Med dávám proto, že mi mléko více chutná. Není to povinné, ale je to prostě lepší.

Mixér zapneme na co nejvyšší otáčky a mixujeme. Přiznám se, že z mého RAW období vlastním výkonný Vitamix, ale jsem přesvědčená, že to zvládne i váš mixér. Během mixování uvidíte, jak se voda mléčně zabarvuje. Po mixování je samozřejmě třeba směs přefiltrovat. Mně osobně se nejvíc osvědčila jednou přeložená organza. Byla to taková z nouze ctnost, ale nakonec jsem zjistila, že je to na rostlinná mléka nejlepší. Z plátna se mi totiž ty miniaturní částečky ořechů špatně vymývali.


Zbylou drť určitě nevyhazujeme. Použila jsem jí do veganských muffinů, místo sojového mléka jsem rovnou dala mandlové a místo kokosu mandlovou drť.


Hotové mléko skladuje v lednici a měly bychom ho spotřebovat do 2-3 dnů, což není zas tak velký problém :). Už se těším na chia pudink, který si udělám na zítřejší snídani do práce. Před použitím ho protřepeme :).


Tip: mléko bez soli můžeme nalít do koupele, jen je třeba dvojnásobná dávka, nebo to namixovat s mlékem ovesným. Pokud si vyrobíme poloviční dávku bez medu a soli a mléko vyrobíme z demineralizované nebo destilované vody, můžeme ho použít do tělové kosmetiky - mléko v tomto případě spotřebujeme ihned, neskladujeme ho v ledničce. Výhodou je, že pokud mléko nespotřebujeme, můžeme zbytek vypít ;) Drť v dlani smícháme s trochou čistícího mléka a použijeme jako ultrajemný peeling - vhodný pro citlivou pleť.


Už jste zkoušeli rostlinná mléka? Které vám nejvíc chutná?


441 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page