top of page

Balzám na revmatoidní artritidu

Revmatoidní artritida dokáže pěkně potrápit 😥. Odborně se jedná o chronický zánět charakterizovaný synoviální hypertrofií s infiltrací zánětlivými buňkami, destrukcí kloubní chrupavky a dekalcifikací kosti (osteoporóza).

Pro revmatoidní artritidu je charakteristická tvorba protilátek (RF – revmatoidní faktor, ANF – antinukleární faktory) a proteinů akutní fáze. Klinicky lze revmatoidní artritidu popsat jako symetrickou polyartritidu, která predilekčně postihuje drobné klouby ruky a klouby radiokarpální, s prodlouženou ranní ztuhlostí - toliko https://www.wikiskripta.eu/w/Revmatoidn%C3%AD_artritida


Uf teorie zní opravdu děsivě, ale bohužel se jedná o velice nepříjemnou záležitost. Tento balzám bohužel RA nevyléčí, ale při pravidelném používání alespoň trochu uleví.


Formulace


Fáze

Surovina

% zastoupení

cca 50 ml balzám

A

67

33,5 g

A

10

5 g

A

10

5 g

A

10

5 g

B

1

0,5 g

B

1

0,5 g

B

1

0,5 g

Postup výroby


Do misky odvážíme fázi A, zahřejeme ve vodní lázni, vyjmeme a mícháme do zchladnutí - do doby, kdy se začne tvořit za metličkou stopa. Poté přidáme postupně fázi B a promícháme a naplníme do dózy. Balzám je poměrně tuhý (po vychladnutí), takže ho určitě lze v zimě použít jako tuhý krém, ještě ve formě pasty ho ale dáme do silikonové formičky a vyklopíme.


Suroviny jsou volené tak, aby skutečně mírnily projevy RA, proto nedoporučuji v tomto případě používat náhrady. EO zázvor je kontraindikován pro osoby s vysokým krevním tlakem a pro osoby s hypersenzitivní a poškozenou pokožkou - pozor na to. EO jalovec je kontraindikován pro akutní ledvinové problémy!


Uvedená varianta je pro RA chladného typu, tedy pokud se bolest chladem zhoršuje. Balzám osahuje prohřívací EO - dalšími vhodnými jsou benzoe, eukalyptus, yzop, tymián.


Pro RA horkého typu - zhoršuje se v létě - jsou vhodné EO levandule, geránium (do receptu jen 0,25 g), dále pak heřmánek, cypřiš, citron, máta, řebříček.


Poměrem másla Kokum a olejů lze upravit měkkost. Pokud ho budete dělat větší množství, je možné ho ve fázi stopy vyšlehat.


Vše potřebné koupíte na eshopu www.kosuro.cz

Děkuji za vaší přízeň 🤗

1 434 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page