top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

Marmeláda z okvětních plátků růží

Aktualizováno: před 6 dny

Sladká, voňavá, delikátní a hlavně růžová. Nemám jiná slova, kterými bych popsala tenhle kulinářský skvost. Recept je kombinací několika bulharských receptů, protože kdo jiný by měl umět růžovou marmeládu, než právě Bulhaři, kteří jsou proslulí pěstováním růží damaškových.

Rozpis na cca 5 skleniček

100 g plátků růže

500 g cukru

500 ml vody

1/2 lžičky kyseliny citronové

5 g citrusového pektinu


Ze všeho nejdříve si natrháme okvětní plátky růží. Ty by se měly trhat ráno, klidně dokud je ještě rosa, protože po ránu je obsah vonných látek v růžích největší. Nenechte se mýlit 100 g je opravdu docela dost. Plátky jsou poměrně lehké. Z uvedeného množství jsou cca 4 skleničky od jogurtu Agrola 🙈. Jaké růže jsou vhodné - pokud máte to štěstí a máte na zahradě damaškovou růži, pak je to to pravé, ovšem lze použít jakoukoliv botanickou / sadovou růži, která má měkké okvětní plátky a která VONÍ, v rocích, kdy mi damascénky sežehl mráz, jsem použila i některé angličanky 😁, stolístky...


Růže zprostíme broučků (u mých se to jen hemží, protože nepoužívám žádné postřiky), v případě potřeby je jemně propláchneme studenou vodou. Pokud je proplachujeme, necháme je proschnout.


Růže prosypeme cukrem a necháme cca 2 hodiny odstát. Prosím neptejte se mě proč, zkombinovala jsem několik originálních receptů, ve kterých se plátky nechávají s cukrem odpočinout.


Poté přidáme vodu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen (elektriku) a necháme za občasného míchání probublávat cca 20 minut. Čím méně pokličku odklápíme, tím lépe. V marmeládě zůstanou vonné silice. Při odklápění pokličky nechte kondenzát stéct zpět do hrnce, protože i ten jemně voní a byla by škoda ho nechat na plotně. Poté přidáme kyselinu citronovou a ve dvou lžících cukru rozmíchaný pektin. Povaříme další 2 minuty a plníme do čistých skleniček. Okamžitě zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


V originálních receptech nenajdete pektin. Marmelády buď vaří do doby, než se tekutina zredukuje téměř na polovinu (pak je to husté), nebo var ukončí a plní do skleniček hned. Pak ale musí být výsledek poměrně tekutý (i podle sdílených fotografií) . Já to prostě vyřešila po svém.


Pokud bychom vařili marmeládu kratší čas, nebudou plátky dostatečně měkké (průběžně jsem kontrolovala).


Pamatujte, někdy je důležité dovolit si potěšení – i to sladké. Ano, marmeláda obsahuje více cukru (a věřte mi, vyhněte se třtinovému – výrazně ovlivní výslednou chuť). Ale kdo říká, že ji musíte jíst po lžících místo oběda? V kontextu vědomé a láskyplné péče o sebe je právě takové malé „zahřešení“ přirozenou součástí rovnováhy. Marmeláda je božská v kombinaci s aromatickými sýry, takto si ji vychutnává můj muž, ve velkém...


Duševní pohoda totiž nevzniká jen z toho, co děláme správně, ale i z toho, co nás skutečně těší. A když je smyslový prožitek tak intenzivní, že rozzáří chuťové pohárky i náladu, tělo i duše se mohou radovat bez výčitek.


Pokud vás takový přístup k životu a péči o sebe láká, srdečně vás zvu do Akademie holistické sebepéče, kde se na věci díváme celostně – s respektem k tělu, emocím i chutím.


Děkuju, že mě podporujete nákupem v mém eshopu Kosuro, který je tu pro vás už 10 let. Éterické oleje prvotřídní kvality přímo od výrobce a pěstitele, oleje lisované za studena, Marseillská mýdla, květinové vody a mnoho dalšího - vše skvělé ceny.



2 Comments


Barbora Tichá
Barbora Tichá
Jun 26, 2023

Dobrý den Míšo, právě jsem dodělala marmeládu. Neudržela jsem se a přidala i pár snítek levandule, kterou jsem potom vyndala. Co se týče naložení do cukru na dvě hodiny, soudím, že to je pro zkřehnutí okvětních lístků, stejně jako se třeba kanduje ovoce. Na výsledek se těším, na lžičku je mňamózní! Děkuji za to, co děláš! ❤️🌹❤️

Like

Regina Hueller
Regina Hueller
Jul 22, 2018

K te Marmelade z Ruzi. Aby to nebylo tak sladke, dala jsem na 500g cukru 500g visni. Postup vareni je stejny. Je vyborna.

Like

© MishaBeauty 2017 

Infografika
bottom of page