top of page

Jak se v zimě zahřát - holistický přístup

Aktualizováno: 2. 2.

Zima je obdobím, kdy se naše těla musí vypořádat s mnoha výzvami - od chladného počasí po kratší dny. Je důležité nejen udržet tělo v teple, ale také podporovat naše celkové zdraví a pohodu. Pojďte se se mnou podívat na holistický přístup k udržení tepla a vitality během zimních měsíců, kombinující moudrost fytoterapie, aromaterapie a tradiční čínské medicíny. Tyto starodávné metody nabízejí účinné způsoby, jak se chránit před zimním chladem, a zároveň posilují naši celkovou odolnost a zdraví.


Holistická terapie, včetně fytoterapie a aromaterapie, vychází z principu, že tělo a mysl by měly být léčeny jako celek, aby bylo dosaženo harmonie a rovnováhy, které jsou klíčové pro udržení tepla a energie v těle. Použití léčivých bylin a esenciálních olejů může efektivně podporovat tělesné teplo a imunitní systém.


Jak chápat holistické přístupy k udržení tepla


Holistický přístup k udržení tepla v zimě spočívá ve spojení těla, mysli a ducha. Studie potvrzují význam celostní péče o tělo a mysl pro udržení zdraví a pohody. Hlavní cíl spočívá v dosažení rovnováhy a harmonie v těle, což je klíčem k efektivní regulaci tepla.


Základem holistických praktik je aktivní životní styl. Pravidelné cvičení stimuluje oběhový systém a udržuje tělesné teplo. I mírná denní aktivita, jako je chůze nebo joga, může významně přispět k udržení tělesného tepla.


Důležitou roli hraje také stravování. V souladu s principy holistického léčení by měly být upřednostňovány teplé, výživné pokrmy, které podporují tělesné teplo. Potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou ořechy a semena a přirozeně teplé potraviny, jako jsou kořenové zeleniny, mohou pomoci zvýšit tělesné teplo.


Celkově je důležité mít na paměti, že holistické metody se zaměřují na prevenci a celkovou pohodu. Zahrnutím těchto praktik do každodenního života lze nejen efektivně čelit chladu zimy, ale také podporovat celkové zdraví a vitalitu.


Fytoterapie pro zimní období


Fytoterapie, neboli léčba bylinami, je hluboce zakotvena v mnoha kulturách po celém světě a nabízí širokou škálu přírodních prostředků pro podporu zdraví a vitality, zvláště během chladnějších měsíců. V zimě, kdy je tělo vystaveno nižším teplotám a častěji čelí riziku nachlazení a jiných infekcí, se byliny stávají klíčovým nástrojem pro udržení tělesného tepla a posílení imunitního systému.


Bylinné čaje je vhodné střídat, obecně se nedoporučuje dlouhodobé používání ať již čaje z jedné bylinky nebo ze směsí.


Mátovo zázvorový čaj pro zahřátí

cca 1,5 cm čerstvého kořene zázvoru, nahrubo nasekaného 1 lžíce máty 1 lžíce heřmánku 1 litr plus ¼ šálku vody


Vodu a kořen zázvoru dejte do hrnce. Přiveďte k varu na středně vysoké teplotě. Snižte teplotu a přikryjte. Necháme 10-15 minut probublávat. Sundejte z plotny a přidejte mátu. Nasaďte víko a louhujte dalších 10 minut. Přidejte heřmánek a louhujte cca 4 minuty. Při delší době máčení heřmánek zhořkne. Bylinky z čaje sceďte a podle chuti přidejte med.

Tenhle čaj je opravdu silný.


Čaj na podporu imunitního systému

1 lžička bobulí sušeného černého bezu 1 lžička sušených listů bazalky posvátné 1 lžička sušených květů měsíčku lékařského 1 lžička sušených okvětních plátků růže 1 lžička nadrcené skořice ½ čajové lžičky sušeného kořene zázvoru nebo 0,5 cm nasekaného čerstvého kořene zázvoru 500 ml horké vody Všechny bylinky dejte do žáruvzdorné nádoby a zalijte vroucí horkou vodou (pokud máte čerstvý zázvor a větší kousky skořice, je lepší je 10 min povařit). Nechte louhovat 10-15 minut. Sceďte a podle chuti podávejte s medem


Čaj pro dobrý spánek

Dobře se vyspat je důležité, protože odpočinutý organismus lépe zvládá jakýkoliv stres.

1 lžička heřmánku

1 lžička meduňky

1/2 lžičky levandule

1/2 lžičky máty

500 ml horké vody

Všechny bylinky dejte do žáruvzdorné nádoby a zalijte vroucí horkou vodou, nechte louhovat přikryté 10 minut. Sceďte a podle chuti podávejte s medem. Čaj se pije večer, před spaním a množství klidně rozdělte do 3 menších hrníčků (pokud je pro děti).


Aromapéče pro zimní období

Aromaterapéče využívá éterické oleje získané z rostlin pro podporu zdraví a pohody a může být obzvláště účinná v zimních měsících pro prohřátí těla a posílení imunitního systému.

Éterické oleje a CO2 extrakty pro zimní období - prohřívací

Zázvor

Skořice

Hřebíček

Tymián

Saturejka

Yzop

Černý pepř

Chilli CO2 (max 0,3 % koncentrace)

Koupel

8 kapek zázvoru do hydrofilního oleje (lze také použít koupelový olej, můžete se inspirovat tímto receptem), nebo od ostatních EO jen 4 kapky na koupel - prohřátí by mělo trvat 10 minut, poté se zachumlejte do deky a odpočívejte.

Prohřívací olej

100 ml sezamového oleje

2-6 kapek CO2 extraktu z chilli s 5 % capsacinu

nebo

100 ml sezamového oleje

4 kapky CO2 extraktu ze skořice

10 kapek CO2 extraktu ze zázvoru

Oleje jsou určené na plosky nohou, oleje nejsou vhodné pro děti do 7 let a těhotné


Hřejivou atmosféru vykouzlíte i za pomoci difuseru, do kterého dáte 6-8 kapek vámi zvoleného oleje (extraktu), nebo jejich směsi.


Pozor na kontraindiace jednotlivých éterických olejů. Vždycky zvažte, zda jsou pro vás bezpečné.


TČM pro zimní období

Tradiční čínská medicína (TČM) je komplexní systém léčby, který se vyvinul v Číně před více než tisíci lety. Jeho základní principy a praktiky můžete začlenit do svého života. Ve zkratce TČM vychází z myšlenky, že zdraví je výsledkem harmonické rovnováhy mezi duálními silami jin a yang v těle a že nemoc je výsledkem nerovnováhy mezi těmito silami.


Koncepty Qi a Yang pro udržení tepla

Qi (Životní Energie): Qi je považována za základní životní sílu, která proudí tělem. Podle TČM je udržení silného a vyváženého proudu Qi zásadní pro zdraví a vitalitu, zvláště v chladnějších měsících.

Yang představuje aktivní, rozšiřující a teplou kvalitu. V zimě je důležité udržovat silný Yang, aby se tělo mohlo účinně bránit proti chladu a udržet teplotu.


Doporučené Potraviny a Praktiky Jídla pro posílení Yang: TČM doporučuje konzumaci potravin, které posilují Yang a zvyšují tělesné teplo, jako jsou například kořenové zeleniny, červené maso, vývary, a prohřívací koření (pepř, chilli a kari jsou horké; paprika, muškát, hřebíček, koriandr, kmín a všechny sušené bylinky jsou teplé, stejně tak i čerstvá bazalka, pažitka, oregano, tymián a rozmarýn). Obzvlášť je v tomto období třeba vyživovat yang ledvin

Moxování je zahřívání specifických bodů na těle pomocí doutníku z pelyňku. Mně se velmi osvědčila moxovací krabička, kterou prohřívám partnerovi oblast beder.

Osobní tip: prohřívaní plosek nohou v soli.

Do pekáče, kam se vám pohodlně vejdou obě nožky, nasypte hruborznou sůl - klidně 3 balení - a nahřejte ji v troubě. Potom do soli nohy "zahrabejte" - pozor na teplotu, nespalte se. Přehoďte přes pekáč ručník a nechte nohy prohřát. Ideální je pak vklouznout do vlněných ponožek a mít nohy pod dekou.


Prevence a Péče o Tělo v Zimě

Ochrana před Chladem: V TČM se kladný důraz na prevenci obecně, na ochranu těla před chladem, což zahrnuje vhodné oblečení a vyhýbání se expozici chladu, zejména v oblasti zad a krku.

Důležitost Spánku: Dostatek spánku je považován za klíčový pro obnovu Qi a Yang během noci, a ty jsou zase nezbytné pro udržení tepla a vitality během dne.


Je důležité si uvědomit, že každý z těchto přístupů nabízí určité výhody a může být přizpůsoben vašim individuálním potřebám a preferencím. Ať už upřednostňujete konzumaci zahřívacích bylin a potravin, využívání éterických olejů, nebo se řídíte radami tradiční čínské medicíny pro posílení Qi a Yang, je důležité tyto metody používat s pochopením a respektem k jejich původu a principům.


Pokud plánujete začlenit tyto praktiky do svého každodenního života, vždy doporučuji konzultovat případné plány nebo změny životního stylu s vaším lékařem, obzvláště pokud jste těhotná, kojíte nebo máte zdravotní problémy (problémy se týkají samozřejmě i mužů).


Udržování tepla a vitality v zimě nezahrnuje pouze fyzické aspekty, ale také péči o naši duševní a emocionální pohodu. Vědomé praktiky jako meditace, hluboké dýchání a dostatečný odpočinek jsou klíčové pro naše celkové zdraví a pohodu.


Věřím, že vám článek nastínil možnosti, jak lze o sebe pečovat holistickým přístupem.


s láskou

Míša

350 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page