top of page

Citronová marmeláda

Tenhle příspěvek bych klidně mohla uvést větou - Když musíš, tak musíš. Citronová marmeláda není samozřejmě můj vynález, tak dobrá zase nejsem, ale řekla jsem si, že vám jí prostě musím přiblížit, protože je naprosto skvělá. Navíc já marmelády zbožňuji. Je sice pravda, že obsahují cukr, ale u domácích víte, že je tam to ovoce opravdu je. Citronovou marmeládu jsem zkoušela poprvé, a to díky tomu, že jsem při hledání neotřelých kombinací (letos jsem si řekla, že vyzkouším nějaké nové kombinace) natrefila na starý díl Herbáře, kde se vaří citronová a pomerančová marmeláda podle mistryně světa. A nebyla bych to já, kdybych se hned nenadchla. Výsledek opravdu stojí za to. Původní recept jsem malinko upravila, protože nemám pektin (už jsem si ho objednala).

Samozřejmě, že ze všeho nejdříve je třeba vyrazit pro citrony. Skleník ještě nemám (ne že by se mi nehodil, ale s mou povahou bych musela koupit pozemek, protože malý skleník by mi určitě nestačil), takže jsem vyrazila do Lidlu, kde mají BIO citrony běžně ke koupi.


Rozpis na 2 kg marmelády

1 kg BIO citronů

1 kg cukru

1 sáček džem-fix 2:1 od Vitany (místo pektinu, který jsem neměla)

20 listů čerstvé máty

20 lístků čerstvé levandule (opravdu lístků)


Podle předepsaného postupu nejdříve citrony pořádně vydrbeme kartáčkem pod horkou vodou. Poté je dáme do hrnce, zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Vodu vylijeme, znovu zalijeme čistou vodou a opět 10 minut povaříme. Vodu znovu vylijeme - doporučuji si nyní vzít jiný hrnec, nebo ho umýt :), protože na stěnách se usadí nečistoty, i když citrony vydrbeme. Citrony opět zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Tentokrát vaříme až do změknutí kůry, cca hodinu, ale bude záležet na velikosti citronů. Vodu si tentokrát slijeme, budeme jí potřebovat.


Citrony necháme vychladnout. Poté je celé rozkrájíme na kousky - odebereme bubáky, jadérka a silná vlákna. Rozkrájené citrony dáme zpět do hrnce a do váhy 1,2 kg dolijeme vývarem, který jsme si slili bokem.


Nyní budeme postupovat podle návodu na Džem-fixu s tím rozdílem, že použijeme 1 a ne 0,5 kg cukru. Uznávám, že cukru je tam dost (do ostatních marmelád dávám podstatně méně), ale protože se jedná o citrony, tak to jinak nejde. Před koncem varu přidáme nadrobno pokrájenou mátu a levandulové lístky (až pokvete, dáme květy). Zelené aromatické bylinky dodají marmeládě ten správný říz. Přiznám se, že jsem při trhání bylinek stála i nad rozmarýnou, ale pak jsem uznala, že by to už mohlo být moc :)


Pokud máme pektin, použijeme 20 g pektinu. K citronům přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme ho do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme.


Horkou marmeládou okamžitě naplníme čisté skleničky, hrdlo očistíme, zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů. Necháme vychladnout. Marmeláda vydrží klidně i rok.


Opravuji, nevydrží, protože jí dřív sníte. První skleničku jsem otevřela hned ráno a ochutila jsem si s ní ovesnou kaši. Pak jsem jí šla vyfotit a z misky putovala hned do pusy... Jen díky silnému sebezapření jsem nevzala zbytek skleničky útokem.


Marmeláda asi nebude chutnat dětem, protože má specifickou sladko-hořkou chuť. Dovedu si ale představit sýrové kostičky s kousky marmelády, nebo osvěžující salát (rucola, sýr a marmeláda). Hm tak já si jdu dát lžičku, jen tak...


1 491 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page