top of page

Micelární voda s éterickými oleji

Aktualizováno: 2. 2. 2023

Jemných čisticích produktů není nikdy dost 🤩. Mám velkou radost, že jsem sehnala náhradu za sulfátovaný ricinový olej, který zmizel z nabídky dodavatele. Je jím Resplanta PGF Olea, která je ryze přírodního původu, je odsouhlasená Ecocertem do produktů přírodní kosmetiky a má certifikát NATRUE. Díky této surovině lze do ryze vodních produktů zakomponovat suroviny na tukové bázi a éterické oleje. Jako první vám pro inspiraci dávám formulaci na micelární vodu, která skvěle a jemně čistí pokožku.


Formulace

0,5 % EO citron

89,5 % hydrolátu dle typu pleti (nebo vody pro levnější variantu)

0,5 % Senzicare



Postup výroby

Připravíme si nejlépe měrnou kádinku, nebo vyšší skleničku, kapučínovač (pro usnadnění práce), váhu, metličku nebo lžičku (vhodná při malém množství - pracujeme ale s rukovětí, lžičku otočíme :) ) a lahvičku s uzávěrem. Vše řádně vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem.

Odvážíme první 3 suroviny a mícháme tak dlouho, dokud se éterické oleje zcela nezapracují do Resplanty, která má konzistenci lanolinu. Resplantu lze mírně nahřát ve vodní lázni, lépe se pak s ní pracuje. Následně pomalu přimícháme vodu s glycerínem. Nakonec přidáme konzervant.


Formulační tip: Resplanta zvyšuje pH. Osvědčilo se mi vodu s glycerínem (lze použít i glycerinové maceráty) upravit na pH 4 a až následně přidat ke směsi Resplanty a EO. Glycerín směs stabilizuje ve smyslu zabránění sraženiny. Nedoporučuji dokyselovat následně, produkt se sráží hlavně ve chvíli, kdy ve směsi není obsažen glycerín.


PH hotového produktu je ideální kolem 6.


Použití

Směs je třeba před použitím jen v lahvičce převrátit, solubizace je okamžitá. Používá se klasicky na vatové tampony.


Micelární voda je sestavena pro mastnější pleť, použila jsem borovicový hydrolát. Éterické oleje je lepší vážit, lahvičky mohou mít jiná kapátka, takhle máte 100% jistotu, že je tam ta správná dávka a neohrozí to vaší pokožku. Chystám pro vás minikurz dermálních limitů éterických olejů.


Děkuji, že nakupujete v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podporujete nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně máte k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.


Tip č. 2

Pokud hledáte bezpečný způsob, jak zakomponovat éterické oleje do koupele a nechcete se pak odmašťovat s vanou, pak je Resplanta ideální surovinou. Vzhledem k tomu, že do koupele se používá max. 10 kapek EO, postačí vám je smíchat s 3 g Resplanty, doplnit trochou vody, rozmíchat v mléčnou tekutinu a tu pak bezprostředně před koupeli nalít do vany. Vaše koupel pak bude nejen bezpečná ( éterické oleje nesmí přijít do přímého kontaktu s pokožkou s výjimkou levandule), ale také si ušetříte práci s mytím vany v případě, kdy k ředění používáte klasické oleje lisované za studena.



1 164 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page