top of page

Jsem zase po Vánocích přibrala...

Znáte to? Každý rok si říkáte, že se budete držet na uzdě a ono to jaksi nevyjde. Jako vy za to samozřejmě nemůžete. Může za to to zatracený cukroví, který je tak dobrý, že se mu nedá odolat, ten božský salát, který si dopřejete jen jednou za rok, ty řízky, které jsou letos tak křehké, že se doslova rozplývají na jazyku...

Tak a teď vážně. Doufám, že si z toho nic neděláte. Proboha hlavně se netrapte!!! No tak jste si dopřály a co jako? Jsme snad lidi ne?


I já přiberu. Možná jen kilo a půl, ale vzhledem k tomu, že mám problém s klouby (to nesouvisí s tím, kolik mi je, ale holt mám zkrácené úpony a sem tam mi nějaký ten kloub vypadne z pouzdra a pekelně to bolí), musím se udržovat nejen v dobré kondici, ale i v optimální váze, což je v mém případě muší váha. Každé deko navíc si tedy hlídám a okamžitě redukuji.


Samozřejmě nikoho nenabádám, aby vážil to co já. Mých 47 kg není moc. Na druhou stranu měřím 159 cm, takže to zase taková tragédie není.


Možná se vám bude hodit pár tipů, jak se v kondici udržuji. Aby bylo jasno, nedržím žádné drastické diety, když mám chuť na čokoládu, tak si jí dopřeji. Jen jí nesním tunu a vybírám si sakra kvalitní, která není z nejlevnějších, takže jí nesežeru na posezení, ale pěkně si jí dávkuji po čtverečkách. Dobře, tak mám vnitřní disciplínu, ale to holt přichází s věkem...


Táááákže, jak to tedy dělám, že se udržuji více méně na svých.


Za prvé snídám. Možná to vypadá triviálně, ale nevěřili jste, kolik lidí nesnídá. Snídaně je ale to nejdůležitější jídlo ze dne. Nastartuje vám pěkně metabolismus a naladí vás do nového dne. Když mám nějaké to deko navíc, snídám vlastní směs ovesných vloček, semínek a ovoce. Do misky dám 3 vrchovaté lžíce vloček, k tomu jednu lžíci semínek, zaliju to vroucí vodou a po chvíli přidám jeden nakrájený kus ovoce (nebo malou hrst drobného, podle sezóny). Když jsem v pohodě, klidě si dám sladkou snídani v podobě menšího koláče (ujíždím na sladkém), nebo dvou...


Abych nezapomněla, hned jak vstanu, kopnu do sebe sklenici vody s citronem :).


Svačinu řeším kusem ovoce nebo oříšky či zdravou tyčinkou.


Obědvám střídmě. Jsem vegetarián, takže si podle toho vybírám. To ale neznamená, že hladovím. Nemám problém do sebe nasoukat klidně půl kila vegetariánského pel melu. Zelenina, nudle, tofu, rýže... ve stovce variací. Klidně si dám i švestkové knedlíky (když zrovna "nehubnu".



Svačinu moc neřeším. Výživoví poradci prominou, ale já odpolední svačinu většinou nestíhám :(


Večeře je u mě většinou nejzelenějším jídlem dne. Miluji saláty, zeleninové saláty. Základ vždy tvoří listová zelenina, pak co dům "zeleného" dal a k tomu buď vařené vajíčko (2 ks) nebo sýr. Navrch vždy lžíce semínek, jemně osolit a lžíce kvalitního, za studena lisovaného oleje. Kolik salát váží nevím, ale je ho fakt dost.


Tak a teď to bude o pohybu. CVIČÍM!!! Nedovedu si přestavit svůj život bez pohybu. Mimo "pravidelného "mučení" těla každý den nachodím kolem 5 km. Možná se to na prvý pohled zdá hodně, ale chodím na vlak, po svých na oběd, se psem... Než bych vlezla na jednu či dvě zastávky tramvaje, tak jdu raději pěšky.

Snažím se nepoužívat výtah. Nedělá mi problém si během dne udělat sérii dřepů, když se nikdo nedívá, tak kliků... Život je o pohybu, o aktivním pohybu, který můžete provozovat skoro všude a pořád. Prostě se hýbu.


No a třikrát až čtyřikrát týdne aktivně cvičím. Nikam nechodím, na to nemám čas. Cvičím doma. Stačí mi podložka, závěsný systém ( jako TRX, ale o dost levnější) pár činek a kettlebell (mám dva 4 a 8 kg). Nic víc. Pokud chcete, bohatě to stačí. Investice do dvou tisíc celkem a na mnoho let.

Já už cvičím podle sebe, ale pokud hledáte inspiraci, pak vřele doporučuji fitness kanály na youtube. Stačí zadat například total body kettlebell nebo workout a vyjedou vám v podstatě všechny kanály, které vám stačí k domácímu "týrání" tělesné schránky.

Během 30 - 40 minut procvičíte celé tělo a nemusíte přitom vytáhnout paty z domu.


Tak a to je vše. Je to v podstatě jednoduché. Stačí se jen trochu umravnit a mít radost z pohybu. Jakýkoliv pohyb je super. Pokud rádi chodíte, choďte, pokud rádi běháte, běhejte, pokud rádi plavete, plavte. Je jedno jak, ale důležité je dělat to aktivně a pravidelně. A hlavně s radostí. Pokud vám to nedělá radost, nemá to moc smysl. Je třeba najít si to, co vás bude bavit, protože jen tak u toho zůstanete. No a já vám přeji, aby jste si ten top pohyb našli a vytrvali u něj :)


397 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page