top of page

Šišková marmeláda 😱

Už jste někdy jedli šišky? No já až do nedávna ne. Pod šiškou si představuji jednoduše šišku, která je dobrá na dekorace nebo na zátop. Ale na jídlo? JJ, na jídlo, přesněji řečeno z šišek se dá vyrobit neotřelá, velmi zajímavá "marmeláda", která je sladce kořeněná s pryskyřičným buketem. Ostatně není nic jednoduššího než jí vyzkoušet, protože je právě čas vyrazit na ty správné šišky.

Recept na mě vykoukl před nedávnem na webu. Něco jsem hledala, už ani nevím co, a při proklikávání mě zaujal název příspěvku - Marmeláda z borovicových šišek (v angličtině). Zvědavost mi nedala, tak jsem se do článku začetla a řekla si, že nic jiného než to, že to nakonec vyhodím se stát nemůže. Marmeláda byla v článku natolik opěvovaná, že jsem prostě musela. No a výsledek vidíte na fotce.


Je veliká škoda, že příspěvek nepřenáší chuť a vůni, protože ta je těžko popsatelná. Taková sladce hořká s pryskyřičným tónem. Šišky se úplně rozpadají, ty menší se dají rozetřít mezi prsty. Marmeláda bude skvělým doplňkem pro aromatické nebo kozí sýry.


Recept na 3 ks 100 ml skleniček


hrnek malých zelených borovicových šišek

1,5 litru jablečného nepasterizovaného moštu

lžíce medu

3 ks skořice

špetka soli


V menším hrnci se uvede do varu cca 3/4 l vody, ve které je třeba nasbírané šišky nejdříve cca 2 minuty blanšírovat. Zbaví se tak přebytečné pryskyřice, která někdy na šiškách ulpí, a samozřejmě nečistot. Šišky poté slijeme a propláchneme. Hrnec pak doporučím očistit vysokoprocentním lihem, protože pryskyřici z něj jinak těžko dostanete.


Do většího hrnce poté dáme vařit mošt se špetkou soli, kusy skořice a šiškami. Směs je třeba vařit tak dlouho, až se zredukuje na těch cca 300 ml. Poznáte to podle toho, že se začnou dělat velké líné bubliny, směs houstne. Poté se směs odstaví, vyjme se skořice a přidá se med. Ten sice není nutný, i tak je to sladké, ale já ho mám ráda :). Ještě horké se naplní do čistých skleniček a uzavře. Po vychladnutí se uchovává v lednici.


V receptu nebylo, jak dlouho marmeláda vydrží, ale je jí málo, tak předpokládám, že jí stačíme sníst 😁.


Recept pochází z Gruzie a původně se dělal jen z cukru a vody. S moštem je ale prý o poznání lepší, tak jsem rovnou volila moštovou variantu.


Dejte vědět, jak vám marmeláda chutná, tedy pokud vyzkoušíte.





2 455 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page