top of page

Domácí sýr + využití syrovátky v kosmetice

Minulý týden jsem byla na kurzu vegetariánského vaření, indické kuchyně. Musím napsat, že to bylo SUPER. Jedním z jídel, které jsme se naučili, byl domácí sýr. Proč to zmiňuji? Protože po sýru zbyde docela dost syrovátky a ta se dá přeci využít i v kosmetice.

Nedá mi to, abych neuvedla recept na výrobu zmíněného sýru. Ten se totiž v indické kuchyni hojně využívá, dá se přidávat ve formě kostiček do zeleninových jídel, smaží se, lze jej upravit na sladko. Může se skladovat cca 1 týden v ledničce, ve slaném nálevu, takže ho pak můžete využít i do salátu jako balkán. Jinak je chuti neutrální, není to nic, po čem byste se asi utloukli, ale v indické kuchyni ho mám ráda, protože přebírá chuť toho s čím je upravován.


Rozpis na cca 250 g


2 litry plnotučného čerstvého mléka

cca 400 ml podmáslí


Mléko uvedeme do varu a pomalu vlijeme podmáslí. Mícháme, dokud se nezačne mléko srážet a "pucky" se neoddělí od syrovátky.

Poté směs přelijeme přes plátýnko na cedníku a necháme vykapat. Je lépe sýr při vykapávání zatížit. Po vychladnutí sýr buď hned spotřebujeme, nebo skladujeme v dóze max 7 dní v ledničce. Sýr by neměl oschnout a jak jsem napsala výše, lze jej uchovávat i ve slaném nálevu.


Tak a co teď s tou syrovátkou. Ono jí totiž zbyde docela dost a přeci to nevylejeme. Syrovátku lze samozřejmě vypít. Pozor si musejí dát lidé s intolerancí na laktózu a nedoporučuje se dětem do 3 let. Syrovátka obsahuje slušnou dávku bílkovin, sacharidy v podobě laktózy a při tom má minimum tuku. Při konzumaci napomáhá snižovat cholesterol, podporuje činnost ledvin, odvádí z těla toxiny, pomáhá se zotavením po nemoci, při teplotě...


Kosmetické využití

Syrovátka je výbornou surovinou pro aknózní pleť, pokožku zjemňuje a dokáže zmírnit projevy ekzémů a lupénky.

Přidat si jí tak můžete buď do koupele - litřík, dva, nebo čerstvou použijte jako pleťové tonikum a nebo jí můžete použít do jednorázově připravovaných masek - úplně jí vidím v jílových maskách. Ostatně maskám jsem se věnovala nedávno poměrně dost.

Nedoporučuji jí moc přidávat do klasické kosmetiky (myslím krém a jiné trvanlivější produkty). Museli byste zajistit přeci jen úplně jiné filtrování, než za pomocí plátna :)


Máte rádi syrovátku? Používáte jí?

549 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page