top of page

Jak se zbavit přírodně mšic

Letos si spousta lidí kolem mě stěžuje na neuvěřitelné množství mšic. Přiznám se, že na mé zahradě nejsou a ty zelené mrchy jsem fotila na jiné zahradě (mé srdce pláče nad obalenými růžemi...). Mšice lze samozřejmě hubit různou insekticidní chemkou, ale pokud jste zastánci přírodě milejšího způsobu, pak mám pro vás pár tipů.


Asi nejjednodušším a nejlevnějším způsobem je použití roztoku mýdla a vody. Nemyslím mýdlo, na umývání rukou z Káčka nebo Elka, ale s poctivým přírodním tekutým mýdlem.

Takové černé mýdlo je prostě fajn. Poměr je 1 polévková lžíce na 1 litr vody.


S klidným svědomím si tady udělám reklamu, protože na mém eshopu je tohle mýdlo za 159,-

jediný rozdíl je v balení - od výrobce ho totiž beru v kanystrech a ne v těch lahvích.

Do minulého týdne jsem měla čirejší a tekutější verzi, ale v nové dodávce mi přišlo přesně tohle (je barvené přírodním karamelem a je viskóznější) - někdy je domluva s Francouzi trochu veselá, ale jinak jsou fajn :)


No a pak tady máme éteráčky. Na téma repelentních a insekticidních účinků éterických olejů na mšice proběhlo už poměrně dost vědeckých studií.

Ono se není čemu divit, protože na tvrdou chemku začínají být ty zelené nebo černé potvory už docela rezistentní. Používání EO se tedy jeví jako výborná a hlavně ekologičtější varianta.


Prošla jsem asi 10 studií, než jsem se u jedné dopídila koncentrace, kterou použily. Dovolím si tedy předpokládat, že bude u všech EO podobná.


Jinak je fajn, že se studuje jak mortalita, tak nemožnost dalšího rozmnožování, tak repelentní účinek. EO poskytují celkem slušné kombo už při koncentraci 0,05 až 0,1.


Níže uvádím tabulku některých EO, u kterých jsem dohledala výše zmíněné dávkování.



Jako účinné EO se v boji s mšicemi dále zkoumaly:

Tymián ct thymol - na mšici zelenou (díky vysokému obsahu thymolu a karvakrolu), způsobuje úmrtnost

Levandule, zázvor, máta peprná, klasnatá, rozmarýn - na mšici broskvovou a bramborovou - repelentní účinek

hřebíček - mšice listová - způsobuje úmrtnost aniž by způsoboval úmrtnost slunéček


Na postřik postačí obyčejná voda s uvedenou koncentrací jednoho nebo více EO a tady bych neváhala použít i třeba expirované EO. Před samotným postřikem je třeba směs pořádně protřepat, EO se budou od vody separovat. Můžete zkombinovat i s mýdlovým postřikem. Mýdlo vám EO trochu zemulguje.


Dalším tipem je používání neemového oleje 1-2 lžíce na litr vody a opět před postřikem protřepávat. Neemový olej funguje jako repelent.


Posledním typem je používání česneku. Rozmixujte cca 5 stroužků s litrem vody, nechte pěkně hodinku rozvinout, přefiltrujte nejlépe přes netkaný textil a použijte k postřiku.


Pokud byste si chtěli počít:


Věřím, že ty lepkavý mrchy zlikvidujete bez tvrdé chemie. Budu ráda, pokud mi dáte vědět.


Loni jsem mšice likvidovala jen mýdlem a mechanicky...


A výzva k akci nakonec 🤗


Černé mýdlo, stejně jako EO levandule, máta, tymián či rozmarýn nakupujte v eshopu



550 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page