top of page

Fialková marmeláda

Letos kousek od nás vykvetly fialky ve velkém, tak jsem si řekla, že po vzoru růžové marmelády zkusím fialkovou. Fialky totiž miluju a pokud je jich opravdu hodně, pouštím se nejen do sušení na čaj, ale i do likéru a samozřejmě je maceruji i v oleji. Více se o fialkách a jejich použití dočtete ZDE.


Rozpis na cca 5 skleniček

100 g květů fialek

500 g cukru

500ml vody

1/2 lžičky kyseliny citronové nebo potravinářského vitamínu C

6 g citrusového pektinu


Ze všeho nejdříve si natrháme fialky. Pravda, je to trochu piplavá práce, ale bez toho to nepůjde. Fialky nesmí mít stonky. Pokud byste chtěli být úplní puntičkáři, odstraňte zelené kalichy - nedělala jsem :)


Fialky zprostíme mravenců, v případě potřeby je jemně propláchneme studenou vodou. Pokud je proplachujeme, necháme je proschnout, dáme do hrnce.


Následně je prosypeme cukrem a necháme cca 2 hodiny odstát. Přidáme vodu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen (elektriku) a necháme za občasného míchání probublávat cca 30 minut. Poté přidáme kyselinu citronovou (variantně vitamín C) a ve dvou lžících cukru rozmíchaný pektin. Povaříme další 2 minuty a plníme do čistých skleniček. Okamžitě zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Pokud bychom vařili marmeládu kratší čas, nebudou květy dostatečně měkké (průběžně jsem kontrolovala). Hotová "marmeláda", přesněji rosol s květy, má fialovou barvu, ale bohužel vůni fialek ztratí. Chuť je zvláštní, nedá se to k ničemu moc přirovnat. Synovi chutná - jeho jazýček se rovná nezávislá a hlavně velmi přísná degustace zakončená brutálně upřímným názorem:).


Vyzkoušíte? Pokud ano, doporučuji opravdu jen tuto malou dávku, přeci jen chuť je zvláštní a ne každému třeba bude chutnat.

490 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page