top of page

Violka a její využití v kosmetice

Aktualizováno: 18. 4. 2021

Violka vonná, lidově fialka, je jednou z nejoblíbenějších jarních květin. Je sice drobná svým vzrůstem, ale její krásnou vůni milujeme snad všichni. Věděli jste, že vůně fialky dokáže znovu nastolit rovnováhu, pokud se zrovna necítíte být ve své kůži?



Trocha teorie

Fialka je drobná trvalka vysoká do 15 cm, která nemá vlastní lodyhu. Listy a květy vyrůstají přímo z oddenku. Listy jsou srdčitě vejčité, na spodní části můžeme najít malé kopinaté palisty. Okraje listů jsou zoubkované. Květy vyrůstají na poměrně dlouhém stonku, mají pětilistý kalich, samotný květ má pět lístků, typickou fialovou barvu a velmi příjemně voní. Plodem je více-semenná tobolka.

V dřívějších dobách se jednalo o hojně rozšířenou bylinku, nyní již bohužel její výskyt klesá. Na prostředí je nicméně nenáročná, můžeme ji nalézt v příkopech, podél plotů či v houštinách. Vyhovuje jí spíše polostín.

Fialka, zejména oddenek, obsahuje alkaloid violin, saponiny, kyselinu salicylovou, vonnou silici, vosky, slizy, dokonce i kaučuk a jiné látky. (J. A. Zentrich).


Sběr

K léčebným účelům se na podzim sbírají oddenky. Suší se při teplotě do 35°C. Bylinkáři využívají i kvetoucí nať a samozřejmě květy. Skladujeme nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem a hlavně v temnu. Pro kosmetické účely se využívá i květ, a to čerstvý.


Použití

Fialka se pro kosmetické účely používá nejčastěji ve formě vodního nebo olejového macerátu. Fialka se hojně používala už ve středověku. Například staří Athéňané jí používali ke zmírnění hněvu, k celkovému uklidnění a rovněž proti nespavosti.

Keltové si fialky cenili jakožto „kosmetické“ bylinky. Květy míchaly s kozím mlékem, kterým se následně omývali. Pokožka pak byla jemná, vláčná a díky mléčným proteinům a tukům velmi dobře vyživená.


Olejový macerát je vhodný pro každý typ pleti. Pokožce dodává jemné a čerstvé vzezření. Na pokožku působí celkově uklidňujícím účinkem. Vodní macerát, nálev, zvlhčuje suchou a napjatou pokožku. Zapomenout bychom neměli ani na využití usušeného oddenku rozdrceného na jemný prach, který má jemný příjemný odér a je důležitým fixatérem vonných tělových pudrů.


Olejový květinový macerát

Do čisté skleničky vložíme den zavadlé květy fialky a zcela zalijeme olejem neutrální vůně. Vhodný je dezodorizovaný mandlový olej, jojobový olej, caprylis nebo coco silicon. Necháme macerovat v temnu, při pokojové teplotě 14-21 dní, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme přes jemné plátno, květy vymačkáme. Při macerování by mělo zcela dojít k „rozpuštění“ fialové barvy fialek do oleje. Postup je vhodné minimálně jednou zopakovat s novou várkou květů. Hotový macerát uchováme v čisté lahvičce, v temnu a chladu.

Květinový macerát využijeme hlavně v létě, pokud nás postihne úpal. Jednoduše jej vtíráme do pokožky.


Zklidňující pleťový krém

Pro přípravu krému použijeme jednoduchý způsob, díky kterému si bude moci krém připravit každý. Do vydezinfikované misky odměříme 44 ml vody (nebo lépe fialkového květového přefiltrovaného nálevu) a 6 g emulgačního vosku glyceril stearate citrate. Vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby rozpuštění vosku. Misku vyjmeme a mícháme do vychladnutí (po rozmíchání si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou). Do takto připraveného základu vmícháme 10 ml olejového macerátu a 12 kapek Sensicare.


Zklidňující pleťové tonikum

Pro přípravu tonika budeme potřebovat 40 ml růžové vody, 54 ml nálevu z oddenků, 5 ml glycerínu, 2 kapky kyseliny mléčné a 20 kapek Senzicare. Do vydezinfikované nádobky si odměříme veškeré suroviny a přelijeme do 100 ml vydezinfikované lahvičky nejlépe s uzávěrem s kapací vložkou. Používáme ke každodennímu ošetření pokožky. Tonikum je nejlépe používat po očištění pleti, kdy za pomocí tamponku tonikum jemně vtlačujeme do pokožky obličeje, krku a dekoltu.


Pěstící pleťový olej s fialkou a sedmikráskou

Velmi jednoduchý, ale účinný pěstící pleťový olej si vyrobíme následujícím způsobem. Do skleničky jemně stlačíme a jeden den zavadlé květy fialek a sedmikrásky v poměru 1:1. Zalijeme nejlépe meruňkovým olejem a necháme v temnu, při pokojové teplotě macerovat po dobu 14 dní. Poté macerát přefiltrujeme, květy „vyždímáme“ a proces ještě jednou zopakujeme s čerstvou várkou květů. Je třeba si ohlídat čas kvetení fialek, sedmikrásky nám kvetou od jara do podzimu.

Hotový macerát uskladníme v tmavých skleničkách, v chladu a používáme ho zejména na noc. Nanášíme ho nejlépe na noc na očištěnou pleť, kterou jsme před tím ošetřili pleťovým tonikem. Ideální je olej vklepat do ještě vlhké pokožky. Olej je vhodný pro všechny typy pokožky a při dlouhodobém používání bude viditelně rozzařovat, zjemňovat a zpevňovat pleť.


Bylinné nálevy

Všechny nálevy jsou velmi náchylné ke kontaminaci. Je velmi důležité nejen používat vydezinfikované nádoby k vlastnímu macerování, ale filtraci je třeba provádět opravdu důkladně. Ne každý má k dispozici laboratorní filtry, proto píši tip na důkladnou domácí filtraci. Velmi dobrých výsledků lze dosáhnout při filtraci přes dvojitý netkaný textil, mezi který navíc vložíte vatové tamponky.


Fialkový likér

Mlsné jazýčky lze potěšit fialkovým likérem. Do čisté sklenice dejte dvě velké hrsti květů fialek, zalijte 700 ml kvalitní vodky a nechte v temnu macerovat 6 týdnů. Poté macerát přefiltrujte a smíchejte se studeným rozvarem z 250 g cukru a 200 ml vody (voda se svaří s cukrem a nechá se vychladnout). Množství cukru lze samozřejmě upravit dle chuti.


Tinktura

Oficiální účinky tinktury z čerstvé kvetoucí natě (list + květy) - Antioxidant. Normální stav kloubů. (Před) menstruační a menopauzální komfort. Fyziologické zotavení z psychofyzické zátěže (zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení). Více se o vnitřních účincích violky dozvíte ZDE .

Tinkturu vyrábím trochu odlišně. 100 g čerstvých květů a listů rozdrtím postupně v kamenném hmoždíři spolu s 250 ml 60% alkoholu. Vznikne kaše, kterou maceruji 14 dní, poté slévám. Hotová, takto vyrobená, tinktura je silnější než běžné tinktury, dávkuje se jen 10-15 kapek 3 x denně.


Zdroje:

Hönfelderová, I. a Schönfelder, P.: Léčivé rostliny, Praha 2010.

Rubcov, V. G.: Zelená lékárna, Praha 1985.

Veit M.: Léčivá kosmetika z přírody, Praha 2014.

Janča, J., Zentrich, J. A.: Herbář léčivých rostlin E-K,Praha 2008


Tip

Více informací o bylinkách v kosmetice najdete v mém e-booku Bylinky v kosmetice


Děkuji, že nakupujete v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.

Novinkou je možnost koupit plnospektrální kapky CBD+. CBD+ pomáhá od pracovního stresu, při regeneraci organismu po sportovní zátěži a při rekonvalescenci. CBD+ je výbornou látkou pro posílení imunity. Je hojně používaný jako doplněk stravy a v kosmetickém průmyslu, kde má hojivé účinky. Plné spektrum (full spectrum) obsahuje až 500 látek z toho 100 kanabinoidů, oproti jediné látce CBD. Z důvodu

nepodporování prodeje těchto kapek platebními branami, jsou kapky prodávány ZDE.



1 339 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page