top of page

Šípkový likér

Šípkový likér je lahodný "nápoj" plný vitamínu C. Většinou se vyrábí v době, kdy jsou zralé šípky, ale pokud máte nasušené, lze použít i je. Bylinné a ovocné likéry mám moc ráda. Během roku vyrábím několik druhů a vždycky nějaký přidám a testuji, jak bude chutnat :). Mimochodem bylinné likéry mají velkou historii. Hojně se využívaly už ve starověku a o jejich blahodárných účincích nemůže být sporu. Samozřejmě se to s nimi nemá přehánět. Malé štamprdle při potížích bohatě stačí, lze je užívat i po lžičkách několikrát denně. Neznamená to však, že se jimi budeme zlepšovat náladu :)


Rozpis na cca 750 ml


500 g čerstvých nebo 250 g sušených šípků

700 ml kvalitní vodky (nebo domácí pálenky)

sladidlo (viz níže)


Pro podzimní verzi si natrháme čerstvé šípky, které umyjeme, osušíme a trochu nadrtíme, třeba plochou velkého nože. V případě sušených šípků šípky podrtíme v hmoždíři (můžeme opatrně vyfoukat chloupky). Takto připravené šípky vložíme do sklenice a zalijeme alkoholem. Je třeba počítat s tím, že domácí pálenka změní výslednou chuť likéru. Pokud použijeme čistou vodku, bude chuť samozřejmě jiná. Lahev uzavřeme a necháme alespoň 3 týdny při pokojové teplotě macerovat. Poté směs přefiltrujeme přes dvojité jemné plátno (kvůli chloupkům)


Nyní zmíněné sladidlo. Je několik způsobů, jak likér osladit. Hned na začátku lze přidat cca 150 g cukru - pozor, přírodní cukr změní chuť. Likér pak bude silnější.


Nebo můžeme svařit až 250 g cukru se 250 ml vody a do vychladlého rozvaru přidat už hotový přefiltrovaný šípkáč.


Do přefiltrovaného šípkáče můžeme také přidat med, nebo javorový sirup v množství 200-250 g. Experimentujte.


Záleží na preferenci a chuti každého z nás. Určitě si ale ten svůj recept napište. Věřte mi, že si ho nebudete pamatovat.

2 027 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page