top of page

Královna květin - růže

Bože jak já miluji růže. Miluji je tolik, že sama pěstuji momentálně více jak 60 keřů. Ze všeho nejvíce doslova ulítávám na historických a na angličankách. Jejich vůně a tvar květů je natolik specifická, že se nedá popsat.

Navíc mám několik keřů damascének, které používám hlavně do vlastní kosmetiky. Damascénka není růže na efekt, ale je to právě ona, která stojí za jedním z nejdražších esenciálních olejů. Na jeden kilogram silice v kvalitě absolue je třeba sesbírat tunu květů, proto je tak drahá. Na druhou stranu ale stačí jedna jediná kapka do krému a budete se doslova vznášet :)

Z růží jsem dokonce dělala i rosol (něco jako marmeládu). Z rána jsem nasbírala okvětní plátky (to voní nejvíc), rozmixovala je s troškou vody, přidala trochu kvalitní růžové vody a dále jsem postupovala podle návodu Gelfix 2:1, jen místo ovoce jsem odvážila rozmixované růže. Dobře, není to úplně starosvětský způsob přípravy rosolu, ale zase rosol krásně voněl, protože probublával jen 5 minut. A jako dámy garantuji vám, že dát si takhle po ránu růžový rosol na křupavý rohlíček, k tomu růžový čaj, tak vám bude na duši tak dobře, jako nikdy...

Růže pochází z Blízkého východu, kde byla pěstována pro svou krásu, vůni, náboženské a kosmetické využití. Existují záznamy o extrakci vonných silic již ze 7. století n. l. v oblasti dnešního Iránu. V některých zemích je pěstována ve velkém, přičemž nejtypičtější zemí je bezesporu Bulharsko, Irán, Maroko. Tamější klimatické podmínky a složení půdy zajistí bohatost květů a vysoký obsah vonných silic. Nechci se moc opakovat, proto pokud se chcete o růži a o jejím využití v kosmetice dozvědět více, klikněte SEM a budete přesměrováni na můj starší, ale velmi pěkný příspěvek.

Mimo těchto skvostů mám na zahradě i řadu růží na řez, protože mám ráda růže samozřejmě i ve váze. A nejen já. Můj syn je poněkud "nakažený" mou vášní, takže jakmile se doma zmíním, že budu objednávat nové růže, letí k počítači a diktuje mi, které mám koupit. Nejraději má ty temně rudé a do fialova. Takže jakmile začnou kvést, můžete obdivovat i takovéto skvosty.

Moje blbost je to, že jsem si někam založila rozkres umístění jednotlivých kultivarů na zahradě, takže momentálně u řady růží absolutně nevím, o jaký druh je. No nejsem já blondýna? Nic si z toho nedělám vždycky do chvíle, kdy se mě někdo nezeptá, o jakou růži jde, že by jí chtěl na zahradu... Jako teď s tím už asi moc nenadělám. Vždycky se jen usměji a řeknu něco v tom duchu, že teď zrovna nevím, a pak dělám "mrtvého brouka". Zatím mi to prochází :)

Pokud vás zajímá, odkud růže kupuji, pak doporučím dva eshopy:

Ve Skaličanech mají damascénky, je to kultivar Trigintipetala. Je ale třeba hlídat její dostupnost, protože se po ní vždycky jen zapráší :)

Z obou eshopů chodí růže opravdu kvalitní, velmi dobře zabalené a nikdy se mi nestalo, že by se mi růže nechytla.

Takže pokud máte kam růže kam zasadit, tak vzhůru do toho :)


477 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page