top of page

Kopřivový sirup - pro naše zdraví

Myslíte si, že kopřivový sirup není dobrý? Naopak, je to lahodná záležitost, která vás stojí jen pár korun a trochu času. Vyběhněte do přírody na kopřivy, teď jsou nejsilnější a připravte si výborný osvěžující sirup. A množství cukru se neděste. Je to sirup a ten musí cukr obsahovat.


Recept na 4 x 750 ml

2 litry lehce stlačených natrhaných čerstvých kopřiv

40 g kyseliny citronové

2 litry horké vody

2 kg cukru


Kopřivy natrhané na čistém místě (ne u cesty, nejlépe někde bokem) doma natrháme na menší kousky a odměříme 2 litry (kopřivy trochu stlačím, ale určitě je nijak nepěchuju). Vložíme je do hrnce, zasypeme kyselinou citronovou a přelijeme 2 litry horké, nikoliv vroucí vody. Necháme 24 hodin přiklopené vylouhovat.


Poté je přefiltrujeme, nejlépe přes plátno,a nezapomeneme vymačkat. K macerátu přidáme cukr a zahříváme do jeho rozpuštění. Nevaříme. Cukr a kyselina citronová sirup dostatečně konzervují.


Plníme do čistých lahví, dávka je na cca 4 x 750 ml lahve. Recykluji šroubovací lahve od vína. Jen pro jistotu pod víčko dávám na 4x složený kousek fresh folie, který potřu silnou vodkou (slivovicí, meruňkovicí, co kdo má).


Účinky (převzaté od MUDr. Z. Mlčocha, mého kamaráda, lékaře a nadšeného bylináře)

  • detoxikace - čistí krev od toxinů

  • zlepšuje obnovu krve (erytropoezu)

  • ředění krve

  • chudokrevnost, anémie

  • posílení obranyschopnosti, imunity

  • hypermenorea - vhodné pro ženy s příliš silnou menstruaci

  • těhotenství - vhodné pro těhotné ženy

  • chudokrevnost, anémie u dětí

  • neprospívající dítě 



678 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page