top of page

Jahodovo růžový sorbet

Delikatesa s netradiční surovinou. Všichni v rodině milujeme zmrzliny a sorbety. Já osobně mohu jen sorbet, protože mi holt to mléko a smetana nedělá dobře. Na druhou stranu se ale člověk naučí kreativitě. A nebyla bych to samozřejmě já, kdybych si základní recept nepřizpůsobila k obrazu svému. Letos jsem navíc koupila zmrzlinovač, tak jsou ledové dobroty jednoduché na výrobu. Má to jedinou nevýhodu - došlo mi místo v mrazáku.

Na jednu dávku zmrzlinovače (600 g hmoty)

100 g cukru

200 ml vody

300 g čerstvých jahod

hrst růžových okvětních plátků

2 snítky máty

šťáva z poloviny citronu


Jak jsem už psala shora, základní recept jsem upravila nejen co do složení, ale i do hmotnosti jednotlivých surovin. V originálních receptech je poměr cukru a vody 1:1, ale to je podle mě strašně sladké.


Ze všeho nejdříve si připravíme tzv. rozvar. To slovo není z mé hlavy, takhle jsem to našla na netu :). Ve vodě rozpustíme cukr (za tepla je to rychlejší). Rozvar necháme vychladnout. Poté jej spolu s omytými jahodami vložíme do mixéru, přidáme růže, mátu a citronovou šťávu a pěkně dohladka rozmixujeme. Růže musejí být čisté, chemicky neošetřené, nelze používat růže z obchodu. Já mám samozřejmě výhodu, že mám růžovou zahradu, ale věřím, že si růže pěstujete také. No a pokud ne, pak prostě vynechte.


Pokud máte zmrzlinovač, postupujete podle návodu. Milovníkům zmrzliny doporučuji koupit, protože se to vyplatí a navíc fantazii se meze nekladou. Pokud nemáte, dává se směs do misky a do mrazáku. Je ale třeba směs promíchávat.


Můžu s čistým svědomím říct, že sorbet je naprosto delikatesa a první várka zmizela v podstatě hned... A hlavně, je zdravější než smetanové zmrzliny. Místo klasického cukru lze použít i třtinový nebo kokosový, ale je třeba počítat s tím, že bude mít jinou chuť.


386 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page