top of page

Bylinný likér s vitamíny - BBŠ

Přemýšlíte, co se skrývá za zkratkou BBŠ? Napoví vám fotka surovin, které jsou v likéru obsaženy. Likér obsahuje byliny, které napomáhají při vlhkém kašli. Na místě je ale upozornit, že likér se dávkuje po lžičkách a rozhodně ho nedoporučuji pít tak nějak "na zdraví".

Rozpis na cca dvě 350 ml lahve


2/3 šálku (150 ml) sušeného květu bezu

1/2 šálku čerstvého borovicového jehličí (lze nahradit jedlovým nebo smrkovým)

1/2 šálku sušených drcených šípků

1 tyčka skořice

500 ml čisté vodky

sladidlo



Všechny suroviny - skořici nalámeme - dáme do sklenice a přelijeme vodkou. Necháme louhovat po dobu 3 týdnů v temnu, při pokojové teplotě, poté přefiltrujeme.


Sladidlo. Je několik způsobů, jak likér osladit. Hned na začátku lze přidat cca 200 g cukru - pozor, přírodní cukr změní chuť. Likér pak bude silnější.


Nebo můžeme svařit cca 200 g cukru se 200 ml vody a do vychladlého rozvaru přidat už hotový přefiltrovaný likér.


Do přefiltrovaného likéru můžeme také přidat med, nebo javorový sirup v množství 200-250 g. V tomto případě se k tomu přikláním, med zjemní nahořklou chuť. Nebojte se experimentovat.


Záleží na preferenci a chuti každého z nás. Určitě si ale ten svůj recept napište. Věřte mi, že si ho nebudete pamatovat.


Užívání

Hotový likér uskladníme a necháme alespoň měsíc odležet, chuť bude jemnější. Užívá se 3x denně po lžičce při vlhkém kašli. Likér by neměly užívat osoby s nemocnými ledvinami kvůli obsahu borovice, která při vnitřním užití může ledviny dráždit. Chuťově je ale pro mě zajímavější, nicméně borovici lze vyměnit za smrkové či jedlové jehličí, nebo mladé výhonky. Šípek je plný vitamínu C, bezové květy jsou tradičním lékem proti vlhkému kašli (usnadňuje vykašlávání). Jako sladidlo je vhodný med, protože mimo jiné blahodárně působí na průdušky. Skořice dodá likéru velmi zajímavou příchuť.


225 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page