top of page

Bezový likér a glycerit

Každý rok se těším na to, až pokvete bez černý. Tradičně jej suším, vyrábím šťávu, glycerit, destiluji ho a někdy vyrábím i likér. Glycerit je skvělý extrakt, který potom lze využít do všech produktů s vodní fází, likér zase potěší naše chuťové pohárky. Pojďte se se mnou ponořit do bylinkové alchymie...

Glycerity jsou skvělou surovinou, kterou lze zakomponovat do všech produktů obsahujících vodní složku. Dávkují se v množství 2-5 %- Jedná se v podstatě o čistý glycerínový extrakt, který lze vyrobit jak z různých plodů (ovoce i zeleniny) nebo z bylinek. Je třeba mít na paměti, že glycerín není hydratační surovina, ale zvlhčující. Bere si vlhkost ze svého okolí. Proto je třeba dodržovat dávkování, aby při dlouhodobějším používání naopak neprokázal medvědí službu. Vlhkost si bere totiž nejen z vnějšího, ale i z vnitřního okolí. Použít ho jako "hydratační" surovinu na suchou pokožku je tedy nevhodné, tu je třeba hydratovat cíleně za pomoci jiných surovin.


Osobně mám glycerín ráda právě ve formě glyceritů, glycerinových extraktů, které dodávají pokožce řadu dalších látek, které jsou v glycerínu rozpustné. Mezi ně patří steroly, flavonoidy, terpenoidy, fenolické sloučeniny, alkaloidy, saponiny, třísloviny. Při experimentování s vlastními glycerity proto vždy sledujte, zda vámi zvolená surovina k extrakci tyto látky obsahuje.


Rozpis na glycerit

20 - 30 g čerstvé suroviny

70 - 80 g glycerínu


Do vydezinfikované skleničky vložíme zvolenou surovinu (u bylinek je to právě většinou zmíněných 20 g) a zalijeme glycerínem. Surovina musí být zcela zalitá. Necháme macerovat /extrahovat po dobu 1-2 týdnů, poté přefiltrujeme přes jemné pláno, či kávový filtr. Hotový glycerit není třeba dál konzervovat, vydrží při dobém skladování až 12 měsíců.

Osobně si vyrábím jen menší množství a spotřebuji zpravidla do 6 měsíců. K výrobě lze použít i suchý materiál, pak je poměr 10 : 90. Glycerín používám 85 %, do extraktu se dostanou tak i látky, které jsou rozpustné ve vodě.

Glycerit z bezu je vhodný zejména pro mastnou až aknózní pokožku a lez použít jak do emulzí, tak do pleťových vod. Více se o využití bylinek v kosmetice dozvíte v mém ebooku Bylinky v kosmetice.


Bezový likér

700 ml 40% čistého alkoholu

15-20 ks bezových květenství

350 g cukru

350 ml vody


Do čisté lahve dáme natrhaná bezová květenství a zalijeme 40% alkoholem. Květenství musí být ponořená (záleží na jejich velikosti, proto to rozpětí). Necháme extrahovat v temnu při pokojové teplotě 2 - 3 týdny. Poté přefiltrujeme a přidáme vychladnutý cukrový rozvar, který si připravíme svařením 350 g cukru a 350 ml vody. Promícháme a nalijeme do čistých lahví. Je lépe jej nechat alespoň měsíc uležet, zjemní se tak jeho chuť.

Tento postup se mi osvědčil i u jiných bylin, stejně tak si tedy lze připravit mátový, meduňkový, lipový aj. likér.

Líbí se vám můj článek, pak jej nezapomeňte sdílet :)

565 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page