top of page

Šeříkové tělové mléko

Také milujete šeříky? Já ano, na jejich vůni se vždycky moc těším. Bohužel získat macerát s jejich vůní je takřka nemožné. Určitě ale jejich macerací, myslím květů, lze získat surovinu, kterou můžete přidat do spousty dalších produktů. Návod na pomalou maceraci najdete ZDE. Macerát pak můžete využít třeba v tomto receptu na tělové mléko, které si navíc můžete přizpůsobit další aktivkou podle Vašich představ. Tak pojďme na to.



Rozpis na 200 ml


144 ml demineralizované vody, ale klidně i čerstvého šeříkového nálevu

20 g šeříkového macerátu


Postup výroby

Na výrobu budeme potřebovat dvě misky, metličku, dezinfekční prostředek, vodní lázeň, váhu a samozřejmě obal na hotový produkt.

Postup výroby je jednoduchý. Do jedné misky odvážíme olej a GSC, do druhé vodu a extrakt. Dáme obě do vodní lázně a zahříváme do roztavení vosku. Následně misky vyjmeme, vlijeme vodní do olejové fáze a intenzivně mícháme. Pro vytvoření emulze (mléčná kapalina) si můžeme pro urychlení chlazení pomoci větší miskou s ledovou vodou, do které vložíme misku, kde emulzi mícháme. Jakmile směs prochladne a zhoustne, přidáme konzervant - Sensicare.


Hotový produkt při použití uvedených surovin od nás má pH 5,5-6. Pokud používáte jinou vodu, může se pH lišit. Konzistenci vidíte, mléko je hustější. Moc dobře se roztírá, je hydratační a počítejte s tím, že mléko může měnit trochu barvu. Fotka vznikla pár hodin po výrobě a nyní je mléko více do hnědozelena.


Pro výrobu macerátu jsem použila jednu z metod rychlé macerace. Extrakt vznikl mixováním hrsti kvítků, 80 ml glycerinu a 20 ml vody. Následně jsem ho 2x přefiltrovala. Hotový extrakt má pH 6,4. Jinak byste na recept ještě několik týdnů čekali...


Tip na přizpůsobení

Mléko můžete jednoduše přizpůsobit přidáním jedné či dvou aktivních látek. Doporučuji ty, které mají při vysoké účinnosti nízké dávkování. Super tak budou exkluzivky a to jak ty prémiové tak olejové. Oba druhy mají nízké dávkování. Pokud je použijete, nezapomeňte o příslušnou gramáž snížit vodní nebo olejovou složku (podle jejich rozpustnosti). Já třeba ladím figuru do plavek, proto jsem si přidala Cellactiv Shape. Jsem sice štíhlá, ale celulitida trápí i mě.

Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny.

Líbí se vám recept? Pak ho sdílejte a pochlubte se fotkou ve skupině Přírodní kosmetika na Fcb.



1 228 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page