top of page

Vlasové spreje, jednoduchý pomocník pro zdravé a silné vlasy

Chcete o své vlasy pečovat? Baví vás možnost sestavit si produkt na míru? Upřednostňujete jednoduché produkty, které vlasy nijak nezatíží? Pokud jste odpověděli alespoň jednou, pak je tento článek přímo pro vás. Možností, jak si sestavit vlasový sprej je nepřeberně a já vám tady poskytnu obecný návod s jednou vzorovou formulací, od které se můžete odrazit.



V úvodu jsem psala, že možností je nepřeberné množství. Níže uvedená vzorová formulace je na sprej pro zvýšení lesku mdlých vlasů, ale nebojte, níže najdete další tipy a nápady, jak si se sprejem pohrát a přizpůsobit ho tmu, co zrovna potřebujete.


Formulace

Postup výroby


Výroba spreje je velmi jednoduchá. Do vyšší kádinky (skleničky) odvážíme fázi A. Přidáme fázi B a pořádně promícháme nejlépe tyčovým mixérem s majonézovým nástavcem (je to vlastně homogenizér). Následně přidáme fázi C, opět promícháme, změříme pH, přidáme fázi D, promícháme a opět změříme pH.

Optimální pH je 5-5,5.

V případě potřeby zvýšíme 10% roztokem vody s L-Argininem, který přidáváme po kapkách.


Rady a tipy

Výše uvedená formulace je určená pro spreje, které obsahují nějakou tukovou fázi (hemiskvalan). Lysofix zde funguje jako surovina, která vytváří jemnou emulzi - je pravděpodobné, že se vám budou fáze i tak dělit, ale stačí následně před použitím produkt protřepat. Důležité je zde to, že Lysofix dokáže udržet mléčnou emulzi po dobu, kdy vlasy ošetřujete, fáze se oddělí až po nějaké době. "Mlha", která tedy opouští sprej, je vlastně jemnou rovnoměrnou emulzí. Pro stabilitu tohoto typu emulze (s Lysofixem) se přidává xanthanová guma, ale vzhledem k tomu, že sprejové uzávěry mohou mít i od jednoho výrobce mírné odchylky, snadno by se vám v domácích podmínkách mohlo stát, že bude výsledný produkt příliš viskózní a namísto mlhy to bude spíš jemný proud, a to nechceme.


Pokud chcete sprej bez tukové fáze, klidně Lysofix vynechte, ale v případě, že třeba řešíte lupy, je vhodné Lysofix zařadit - zvyšuje totiž vstřebávání aktivních látek do podkoží.


Nezapomínejte vždy měřit pH hotového produktu, ideálně před i po přidání konzervantu a také používejte vydezinfikované pomůcky i samotné obaly.


Apropo lupy a mastné vlasy zkrotíte aktivní látkou Defenscalp


Růst vlasů podpoříte aktivní látkou Growth lipoactiv


Hydrataci podpoří skvělá aktivka Aquarich.

Děkuji za to, že čtete můj blog 🤗 a že mě podporujete nákupem v mém eshopu.


Nezapomeňte článek sdílet s těmi, kterým by mohl pomoci.

307 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page