top of page

Tihany - levandulový festival

Poslední týden v červnu bývá v maďarském Tihany u Balatonu pořádán levandulový festival. Dozvěděla jsem se o něm díky jedné milé osůbce Xenii, která je v mé Fcb skupině Přírodní kosmetika a já naopak v té její.


Tihany je krásné městečko s bohatou historií, které leží na poloostrově vybíhajícím do Balatonu. Už cestou na Balaton mě fascinovala zeleň, kterou jsou silnice lemovány. Louky vypadají jako louky, jsou zelené se spoustou lučních květin a ne jako u nás, kde je místo louky ostřice. Ale zpět k Tihany. Toto malé městečko je od nás vzdálené cca 530 km (bydlíme na Mělnicku). Bohužel cesta v pátek 29.6. dopoledne nebyla zrovna nejlepší volbou, ale s tím se bohužel muselo počítat.

Tihany je pěstováním levandule proslulé, ale největší rozmach v pěstování levandule zažila

v první třetině minulého století. Půda je totiž vhodná díky předchozí sopečné činnost nejen pro pěstování levandule, ale i vína, proto byla spousta polí přeměněna na vinice. Zachovalo se v podstatě jedno staré pole, které je hlídáno místním průvodcem. Nás nenechal ani vstoupit dovnitř s fotoaparátem...

Na konci neděle bylo pole paradoxně pod nájezdem místních, protože v pondělí ráno již bylo zcela sklízeno jeho vlastníkem. Takže sobotní buzerace byla opravdu zbytečná. Jako s fotoaparátem chodím fotit, ne krást...

V současné době se levandulová pole začínají obnovovat, protože levandule je prostě výborným turistickým lákadlem.

Rozsáhlá pole tedy v Tihany nečekejte, zbytečně by jste byli zklamáni. Na levanduli je ale zcela postaven turistický ruch. Celé město je doslova protkáno levandulovou tématikou. Bohužel prodávané hotové výrobky z větší části nejsou z místní levandule, ale z levandule bulharské, protože spotřeba turistů je opravdu veliká. To vám ale samozřejmě napřímo nikdo neřekne, to se dozvíte bokem a hlavně to vnímavějším brzy dojde samo, že ze dvou polí toho opravdu tolik nesklidí.

Z Tihany je nádherný výhled na Balaton. Ani se na první pohled nechce věřit, že to není moře. Tento pohled je z nejvyššího místa v Tihany, před nádherným kostelem.

Místo bylo samozřejmě v době festivalu plné stánků. Vtipné bylo to, že jsme narazili i na jeden český. Majitelé byli příjemní a snad jako jediní i stylově oblečení a prodávali o sto šest.

Levandulový festival je bohužel laděn ve smyslu, prodej co můžeš a udělej z toho hlavně turistickou atrakci. Na to, že právě o víkendu festival vrcholil bych uvítala nějaký stylový sběr, destilace apod. No asi jsem náročná. Tady to bylo o prodeji a obžerství... Alespoň že atrakce byly opravdu ze dřeva a musela se použít lidská síla k pohybu.


Neměla jsem odvahu koupit a ochutnat, protože už jsem byla přelevandulovaná, ale vypadalo to krásně.

Když už prodat, tak i lízátka s příchutí levandule. Mám sladké ráda, ale tohle mi dalo opravdu zabrat :).


Tihany je ale jinak samo o sobě opravdu krásným místem a nebýt turistů, tak bych si jej užila mnohem více. Kamkoliv jdete, všude na vás dýchne něco s levandulí související.

Za zmínku určitě stojí Levendule Ház, což je doslova dům levandule. Zde se dozvíte něco o minulosti a tradici v pěstování levandule. Ano, opět trochu komerční záležitost, ale s ucelenými informacemi :). Za focení uvnitř jsem dostala mimochodem vynadáno...


Pokud mě něco opravdu fascinovalo, tak pak to byla bohatost přírody. Miluji místa, kde to v přírodě žije. Městečko je navíc u tzv. vnitřního jezera (přesněji jsou zde hned dvě), která nemají s Balatonem nic společného. Jsou napájena z dešťových srážek a jedná se o pozůstatky sopečné činnosti poloostrova.

Kolem dokola je spousty zeleně a hmyzu, který mě rok od roku stále více fascinuje. No posuďte sami. Není to nádhera vidět kolem sebe tolik motýlů, brouků a já nevím čeho všeho. I právě proto jsem kus záhonů letos vyhradila lučním květinám, aby měli hmyzáci co jíst a my na co koukat.





Pokud tedy mohu zhodnotit, tak Tihany je krásné místo, ale v době festivalu už ne. Navíc letos díky teplu už byla levandule v podstatě odkvetlá :( Určitě se sem ještě vrátíme, protože chlapy budou na Balatonu chytat ryby a já si konečně projdu 9 km levandulovou stezku.

Tak co myslíte? Jeli by jste se podívat?

838 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page