top of page

Sezamový olej: Tajemství krásné pokožky

Dneska mám pro vás něco opravdu zajímavého - sezamový olej. Přijde vám, že je příliš obyčejný? Opak je pravdou a věřím, že ve vás podnítím touhu jej vyzkoušet na vlastní kůži. Využívání sezamového oleje v péči o pokožku, která je po staletí uctívána jako součást ajurvédské medicíny, rozhodně není novou praxí, ale pravdou je, že je sezamový olej v našich končinách neprávem opomíjen.



Sezamový olej, známý také pod botanickým názvem Sesamum indicum, je bohatý na kyselinu olejovou C18:1 (až 44 %) a linolovou C18:2 až 47 %. Obsahuje také kyselinu palmitovou C16:0 až 10 % a dále vitamíny A, B a E, a také na fenolové sloučeniny, jako je sesamol a pinoresinol, lignany, lecithin...


Sezamový olej lisovaný ze semen sezamu pochází z východní Afriky a Indie je jedním z nejstarších rostlinných nosných olejů které člověk zná. V kosmetice se využívá olej lisovaný z nepražených semen.

Sezam byl pěstován v zejména v údolí Indus a od té doby se rozšířil do řady různých míst světa, kde byl používán především ve vaření.


Proč je sezamový olej skvělý pro vaši pokožku?

  1. Hydratace: Ideální pro suchou pokožku, sezamový olej pomáhá udržovat hydrataci a zároveň chrání před vnějšími vlivy. Obsažené mastné kyseliny pomáhají vytvářet ochrannou vrstvu podél kožní bariéry, zabraňují tak úniku vlhkosti a zároveň uzamykají stávající vlhkost uvnitř.

  2. Bojuje proti vráskám: Díky obsahu vitamínu E a sesamolu chrání pokožku před stárnutím a fotopoškozením. V roce 2006 proběhla studie potvrzující schopnost sezamu chránit před foto-stárnutím a foto-poškozením díky sezamolové sloučenině přítomné v oleji.

  3. Léčba akné: Jako přírodní antibakteriální a protizánětlivý prostředek pomáhá sezamový olej v boji proti akné a neucpává póry, má totiž nízký stupeň komedonity. I když osobně příliš tomuto dělení neholduji, uvádím ho pro úplnost 🤗

  4. Ochrana před UV zářením: Sezamový olej nabízí určitou míru ochrany před slunečním zářením, díky svým antioxidantům. Nelze jej ale považovat za surovinu, která má ochranný UV faktor. Antioxidanty totiž zmírňují oxidační stres vyvolaný UV zářením - nechrání nás přímo, ale napomáhají napravovat vzniklé škody a ční pokožku odolnější.

  5. Hození ran: Jeho antimikrobiální vlastnosti napomáhají urychlení hojení drobných ran a podráždění. Existuje studie, kdy byl sezamový olej ozonizován a poté použit k přímému hojení ran (u krys, pardon). Výsledky byly velice zajímavé.

Jak sezamový olej používat? Jeho aplikace je jednoduchá - můžete ho použít přímo na pokožku nebo přidat do svých oblíbených krémů a olejových směsí. Ideální je i pro masáže, kde podporuje regeneraci a hydrataci pokožky. Při masáži sezamovým olejem dochází k stimulaci pokožky, ta je lépe prokrvována. Látky obsažené v oleji napomáhají z těla odplavovat mnoho škodlivin, které snižují buněčnou aktivitu. Uvádí se, že je vhodný i na revma.

Zajímavostí je také to že jeho vůně působí proti stresu.


Jen okrajově zmíním jeho benefity při orálním užívání. Zde si půjčím obrázek ze stránky krásného článku Účinky sezamu ( Sesamum indicum L.) a bioaktivních sloučenin (sesamin a sesamolin) na zánět a aterosklerózu.



Na co si dát pozor?

Stejně jako většina nosných olejů je sezamový obecně velmi jemný na kůži a neměl by způsobit žádné nežádoucí účinky nebo podráždění. Sezam je však také známý alergen, takže intolerance jsou běžné.

Pokud jste alergičtí na sezam nebo jste v minulosti vykazovali nějakou intoleranci, olej nepoužívejte. To ale ostatně platí u všech olejů, na jejichž zdroj je člověk alergický.

Pro ty s citlivou pokožkou nebo pro ty, kteří si nejsou jisti, je nejlepší provést test kožní snášenlivosti před aplikací sezamového oleje na zbytek těla.


Věřím, že teď už na sezamový olej budete pohlížet jinak, protože jeho benefity jsou opravdu úžasné. Sezamový olej je součástí stálé nabídky - Objednejte si ho teď a užijte si jeho přínosy na vlastní kůži!

246 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page