Oxidační potenciál olejů - profily 77 olejů a másel

Tápete jak je to sakra s tím oxidačním potenciálem? Proč je dobré o něm vědět? Jak ho vůbec zjistit? Tak na to všechno vám odpoví příspěvek, na kterém jsem pracovala průběžně několik dní. Shromáždila jsem pro vás cenné informace tak, aby jste měli opravdu ucelenou, ale pochopitelnou informaci. Tak pojďme na to.

Každý rostlinný olej může časem ztrácet své vlastnosti, pokud mastné kyseliny degradují. Vždy záleží na obsahu jednotlivých druhů kyselin v oleji, protože některé jsou křehčí než jiné. Za určitých podmínek se rozkládají a rostlinný olej ztrácí své vlastnosti, ztrácí na kvalitě.


Mezi hlavní zdroje degradace patří:

- oxidace

- degradace teplem: hydrogenace (nad 180 ° C),

- lipolýza: degradace mastných kyselin v přítomnosti enzymu (lipáza ...)


Z kosmetického pohledu je důležitá oxidace. Oxidační potenciál rostlinných olejů a másel závisí na povaze a koncentraci mastných kyselin a jejich vzájemné kombinaci.

Obecně platí, že čím více mastných kyselin má jednu či více dvojných vazeb, tím vyšší je rychlost oxidace. Oxidace mastných kyselin způsobuje jejich transformaci na molekuly, které mohou být toxické pro tělo a samozřejmě i pokožku.


Podle přítomnosti dvojné vazby se kyseliny dělí na:

- nasycené

- nenasycené - mononenasycené (s jednou dvojnou vazbou)

- polynenasycené (s více dvojnými vazbami)


Pro ucelený přehled jsem pro vás vypracovala pdf soubor s profily 77 olejů a másel. Hodnoty jsou průměrné, protože každá šarže se mírně liší (je to jako s vínem, každý ročník je jiný). Přehled je vypracovaný z knihy Modern Cosmetics. Stáhnout ZDE - pokud by to nešlo, pak je soubor nahraný v mé Fcb skupině Přírodní kosmetika.

V praxi oxidaci poznáme poměrně snadno, protože je zodpovědná za změnu vzhledu rostlinného oleje, který je žluklý nebo změní barvu.

Některé faktory oxidaci urychlují, jsou to hlavně kyslík, světlo (UV), kontakt s prooxidujícími kovy (železo nebo měď), přítomnost pigmentů, jako je například chlorofyl , přítomnost enzymů (proto pozor na maceráty) a také teplo, které bude působit jako katalyzátor těchto reakcí - jinými slovy urychlí degradaci olejů.


Naopak některé faktory oxidaci zpomalují, zejména přirozené množství vitamínu E, antioxidanty obecně a poté i ojedinělé složení kyselin (výjimečně si tak stojí například jojobový olej a mokřadkový olej které jsou velice stabilní).


Praktické typy:

Oleje citlivé skladujte v chladu a mimo dosah světla, spotřebujte co nejdříve. Vyhněte se jejich používání do produktů předpokládájící vysokou expozici na slunci (opalovací produkty, produkty na letní období, kdy je pokožka více vystavená slunci). Hotové produkty stabilizujte přidáním čistého vitamínu E, popřípadě CO2 rozmarýnovým extraktem. Ideálně kombinujte se stabilními oleji.


Rozdělení nejčastěji používaných olejů dle citlivosti:

vysoce citlivé - rakytníkový, kamelinový (lničkový), světlicový, konopný, maliníkový, Sacha Inchi, kukui, perilový, šípkový


citlivé - brutnákový, okurkový, bavlníkový, opunciový, z pšeničných klíčků, melounový, černuchový, pupalkový, mučenkový, hroznový, rýžový, rajčatový


stabilní - jojobový, mokřadkový, caprylis, skvalan, meruňkový, mandlový, arganový, avokádový, babassu, másla, baobab, tamanu, kaméliový, datlový (na hraně), makadamiový, neemový, paraořechový, olivový, papáyový, švestkový, ricinový, sezamový (na hraně)


Zdroje:

JANEŠ, Glavač a Nina KOČEVA GLAVAČ. Modern Cosmetics. Ljublana: Narodna in univerzietna kjižnica, 2018. ISBN 978-961-94371-0-0.


Aroma Zone. Aroma Zone [online]. Francie, 2017 [cit. 2019-04-10]. Dostupné z: https://www.aroma-zone.com/info/dossier-thematique/le-potentiel-oxydatif-des-huiles-vegetales


Mastné kyseliny. WikiSkripta [online]. Česká republika, 2017 [cit. 2019-04-10]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Mastn%C3%A9_kyseliny


datové listy surovin dodavatelů


a desítky dalších webů pro upřesnění některých profilů


© MishaBeauty 2017 

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon