top of page

Netradiční jahodové DIY suroviny

Jahodová sezona je v plném proudu. I když máme na zahradě záhon s jahodami, jeli jsme navíc na samosběr, abych měla dost na marmeládu, šťávu, do mrazáku ... Ty ze zahrady stačíme sníst, maximálně z nich udělám sorbet. Víc nezbude :)

Jenomže jsme udělali obrovskou chybu. Na to, že je mi přes 40, bych už měla vědět, že jahody jsou poměrně těžké, a že když je dám do velké přepravky, že ty spodní budou jednoduše na kaši. K tomu ty letní teploty a mě bylo odpoledne jasné, že pokud se nevrhnu do zpracování, budu jich moct polovinu vyhodit... No to by mě asi ranila mrtvice, takže to doma vypadalo jako ve zpracovatelském závodě.


Přemýšlela jsem, co udělám s těma chudinkama, které byly vespod přepravky. No přemýšlela, mě bylo hned jasné, co s nimi udělám, spíše jsem hádala, kolik času mi to zabere. Ty rozmačkané jsem totiž dala do destilační kolony a vyrobila z nich hydrolát. V lednici mám teď několik litrů neuvěřitelně voňavého jahodového hydrolátu, který s sebou všude nosím a používám ho jako osvěžovací sprej během dne.


Jahodový hydrolát má výrazné tonizační, regenerační a adstringentní účinky a obsahuje v sobě řadu látek, které jsou pleti prospěšné a duši prospěšné. Duši proto, že opravdu nádherně voní po jahodách. Hydrolát si můžete vytvořit doma i když nemáte kolonu. Počítejte ale s tím, že ho ale nevyrobíte bůhví kolik.


V rámi zpracovatelského závodu :) jsem dělala i domácí jahodové šťávy. Použila jsem odšťavňovač a samozřejmě že mi bylo líto jen tak tu kaši vyhodit. Dala jsem s tedy tu práci, abych jí pořádně proprala, až mi zbyly jen drobná semínka. Ta jsem prosušila - během sušení jsem je ještě raději i několikrát postříkala vysokoprocentním lihem - a použiji je jako jemný peeling na obličej.

Tak a protože jahodový hydrolát nikde nekoupíte, tedy já jsem po něm nepátrala, ale zběžně jsem o něj nikde nezakopla, mám pro tři z vás dárek v podobě 100 ml lahvičky hydrolátu pro každého. Z červnových objednávek z eshopu vylosuji tři a hydrolát pošlu spolu s další objednávkou. Do poznámky je ale nutné napsat heslo JAHODA. Prostě se o tu nádheru s někým z vás podělím, ať se tady nerozplývám jen já. Losování natočím a nasdílím do mé Fcb skupiny Přírodní kosmetika.


Díky za to, že čtete můj blog a že nakupujete suroviny u Kosmetických surovin.


641 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page