top of page

Netoxická domácnost - univerzální čisticí koncentrát

Aktualizováno: 27. 10. 2022

Snažíme se zdravě jíst, sportujeme, na pleť používáme přírodní produkty. Co ale naše domácnost? Kupované čistící prostředky mají mnohdy opravdu "slušné" složení, které nesvědčí nejenom nám, ale i přírodě. Řešením je buď kupovat šetrné a ekologické produkty, nebo si vyrobit vlastní. Mám pro vás tip na čisticí koncentrát, který můžete používat při běžném čištění domácnosti, v kuchyni, koupelně...

Rozpis na 500 ml koncentrátu


3,5 ml EO citron

3,5 ml EO rozmarýn

3,5 ml EO tea tree

150 ml bílého octa (nebo 1 rovnou lžíci kyseliny citronové)

voda do celkového objemu 500 ml


Postup výroby

Vše smícháme a nalijeme do připravené lahve.


Použití

Protože se jedná o koncentrovaný produkt, před použitím je třeba ho ředit v poměru 1 díl koncentrátu a 4 díly vody, do rozprašovače můžete přidat i lžičku coco glucosidu (není třeba). Před použitím je třeba jak koncentrát, tak pak naředěný čistící prostředek protřepat. Použité EO se budou oddělovat a držet se nahoře. Obsah glycerínu (v botanické směsi) a vysokoprocentního lihu ale v koncentrátu zajistí dokonalý rozptyl EO po nějakou dobu po protřepání. Nemusíte tedy mít strach, že EO "spotřebujete" hned při prvním použití koncentrátu. Nastříkejte na zvolený povrch a setřete (používám nastříhaná stará bavlněná trika, která peru).


Vyvarujte se čištění v blízkosti domácích zvířat, malých dětí a osob s určitými zdravotními problémy. Pokud máte citlivou pokožku, použijte rukavice. Přestaňte používat, pokud dojde k podráždění. Čisticí prostředky, i když jsou přírodní, uchovávejte vždy mimo dosah dětí a domácích mazlíčků, které by mohla lákat jejich příjemná vůně.

Nepoužívejte tento čistič na textilie nebo povrchy o kterých si nejste jisti (vzácná dřeva) - je lépe vždycky čistič vyzkoušet na malé ploše!


Proč použité suroviny

EO z citronu poskytuje deodorační a náladu povzbuzující aroma. Navíc pomáhá snižovat mastné skvrny a vykazuje aktivity odpuzující škůdce, je účinný proti mnoha druhům bakterií a hub.

EO z pomeranče olej nabízí lehkou a sladkou citrusovou vůni, která může pomoci uklidnit úzkost, má antimikrobiální a hmyz odpuzující vlastnosti. Citrusy působí velmi příjemně na psychiku člověka, jsou to svěží vůně.

EO z rozmarýnu má stimulující vůni a má opět významné antimikrobiální a hmyz odpuzující účinky.

EO tea tree má deodorizační účinky, odpuzuje hmyz, vykazuje značnou antimikrobiální činnost.

Antibakteriální botanická směs se používá hlavně v pleťové kosmetice, ale má výrazné antibakteriální, protiplísňové a repelentní účinky. Obsažený glycerín pomáhá solubizovat EO v koncentrátu.

Alkohol - má samozřejmě značné antibakteriální účinky, směs také velmi dobře konzervuje a napomáhá opět solubizovat EO v koncentrátu. Takto vysokoprocentní alkohol by si samozřejmě s EO poradil, ale protože se směs dále ředí, budou se následně EO oddělovat.

Ocet (kyselina octová ) pomáhá rozložit mastnotu, má antimikrobiální potenciál a působí na vodní kámen.


Poznámka k ceně

I když se na první pohled zdá, že čistič je drahý, je třeba si uvědomit, že se jedná o koncentrát. Z uvedeného množství vyrobíte 2,5 l čistícího prostředku, takže cena je ve výsledku nižší než kupované ekologické univerzální čistící prostředky! Navíc opakovaně používáte obaly a šetříte tak životní prostředí. Nemusíte mít obavy, když se čistícím prostředkem potřísníte. Při používání konvenčních se do ovzduší uvolňují mnohdy velmi toxické látky, které mají vliv na naše zdraví.




904 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page