top of page

Kokoška pastuší tobolka a její využití v kosmetice

Věřím, že kokošku zná každý, kdo má nějaký záhumenek. Zrovna dneska, když jsem plela cestičku u záhonu jsem litovala, že je po dešti, a že si jí nemohu dát bokem a usušit. Všichni, kteří pečují o své zahrádky jí nemají zřejmě rádi, protože se jedná z pohledu zahrádkářů o vcelku úporný plevel. Pokud si ale přečtete můj další příspěvek, určitě na ní změníte názor a budete si jí doslova hýčkat.


Trocha teorie

Kokoška je velmi nenáročnou jednoletou, někdy dvouletou bylinkou. Pokud má k růstu vhodné podmínky, může dosahovat výšky až 50 cm. Typická je její přízemní růžice lyrovitě peřenosečných listů, ze které vyrůstá lodyha s několika čárkovitými a skoro celokrajnými lístky. Květy jsou nepatrné, bílé barvy, se čtyřmi okvětními lístky. Plodem je pak typická tobolka srdcovitého tvaru, která obsahuje několik drobných, mák podobných semen.

Kokošku můžeme nalézt prakticky v celém středním pásmu. Je nenáročná na stanoviště, roste na loukách, podél cest, na mezích, v příkopech, na rumištích.


V nati je obsažena velmi pestrá kombinace cenných látek. Mezi účinné látky patří biogenní aminy – tyramin, histamin, cholin, betain, dále flavonoidy zastoupené kvercetinem, diosmetinem, luteolinem, hesperetinem, nalézt můžeme rutin, diosmin, hesperidin, malé množství silice, karotenoidy, kyselinu fumarovou, sinigrin, vitamíny C a K, třísloviny, sirné látky a další látky. (J. A. Zentrich). Jedná se o vskutku impozantní výčet.


S ohledem na obsah a kombinaci látek bylina není vhodná pro těhotné a kojící ženy!


Ačkoliv se zde pojednává o vnějším užití, je na místě uvézt, že při vyšších dávkách při vnitřním užití může dojít i k otravě projevující se ochrnutím centrální nervové soustavy! Při vnějším použití samozřejmě k ničemu podobnému dojít nemůže.


Sběr

K léčebným účelům se sbírá nať v době květu prakticky od března až do listopadu. Suší se při teplotě do 40°C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.


Použití

Vodní macerát je silně adstringentní a zastavuje krvácení. Své uplatnění proto najde ve vodách po holení. Kombinace látek působí i jemným vypínacím účinkem. Univerzální užití má alkoholová tinktura, která mimo již zmíněných vlastností působí i na posilování vaziva, působí proti krvácení dásní a posiluje ochabující svaly. Nálev se připravuje za studena - 1 čajová lžička sušené natě na 200 ml vody, necháme macerovat 8 hodin a následně přefiltrujeme.Nálev velmi dobře působí na ekzémy a při hnisavých kožních chorobách.


Tinktura

Pro výrobu tinktury budeme potřebovat půl dne zavadlou nať kokošky, kterou natrháme na menší kousky, nasypeme do skleněné zavíratelné sklenice, zcela zalijeme 40 % alkoholem. Pokud budeme chtít tinkturu používat i do ústních vod, musí se jednat o čistý alkohol (vodka, zředěný vysokoprocentní líh apod.), uzavřeme a necháme macerovat při pokojové teplotě, v temnu po dobu alespoň 2 týdnů při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace tinkturu přefiltrujeme a uskladníme nejlépe v tmavé sklenici, při pokojové teplotě. Tinktura je výchozí surovinou pro další produkty, ale můžeme ji používat i samotnou.


Micelární voda pro pleť s velkými póry

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 92 ml nálevu, do kterého přidáme 4 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml ricinového oleje lisovaného za studena, pár zrníček kyseliny citronové, 5 kapek esenciálního oleje z citronu a 20 kapek Sensicare nebo jiného konzervantu. Nejdříve smícháme sulfátovaný ricinový olej, olej a esenciální olej, přidáme nálev, kyselinu, konzervant, protřepeme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Je lépe vodu před použitím protřepat.


Vypínací lázeň

Pro lázeň, která bude napomáhat udržovat pokožku pěkně napnutou budeme potřebovat dva litry silného odvaru. Smícháme velkou hrst nasekané natě kokošky a přesličky rolní, necháme přes den louhovat a večer před lázní nálev přivedeme k varu, okamžitě odstavíme, necháme vychladnout a přefiltrovaný odvar vlijeme do koupele. Pokud máme možnost, používáme lázeň dvakrát týdně. Koupele je vhodné doplňovat sprchovým gelem s nálevem.


Sprchový gel pro vypnutí pokožky

Pro výrobu 250 ml sprchového gelu budeme potřebovat 160 ml nálevu z kokošky a přesličky, 70 g coco glucosidu a 15 g mandlového nebo slunečnicového tenzidu, 0,5 g kyseliny citronové, 1- 2 g xanthanové gumy rozptýlené v 5 g caprylisu nebo jiném lehkém oleji a konzervant (například 50 kapek Sensicare). V nálevu rozpustíme kyselinu citronovou, přidáme a pořádně rozmícháme xanthanovou gumu v oleji a poté již pomalu vmícháme coco glucosid a mandlový nebo slunečnicový tenzid. Nakonec přidáme konzervant a variantně několik kapek esenciálního oleje, vhodný bude grapefruitový nebo citronový.


Voda po holení

Voda po holení je velmi jednoduchá na přípravu. Pro výrobu 100 ml budeme potřebovat 10 ml tinktury, 45 ml mátového hydrolátu, 45 ml destilované či demineralizované vody a konzervant -Sensicare NAT. Vše smícháme a naplníme do 100 ml lavičky. Voda je vhodná jak pro muže, tak i pro ženy, které jí jistě ocení po holení nožek. Pro tento případ je vhodné lahvičku doplnit uzávěrem s rozprašovačem.


Zdroje:

Hönfelderová, I. a Schönfelder, P.: Léčivé rostliny, Praha 2010.

Rubcov, V. G.: Zelená lékárna, Praha 1985.

Veit M.: Léčivá kosmetika z přírody, Praha 2014.

Zentrich, J. A.: Encyklopedie moderního bylinářství, Olomouc 2008.

Mika, K.: Fytoterapia z pera lekára, Martin 2016

718 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page