top of page

Bylinný regenerační olej

Mám pro vás úžasný recept s vůní meduňky. Meduňka je skvělou bylinkou nejen pro zmírnění bolestí hlavy ale své místo má i v kosmetice. Pojďme si spolu připravit skvělý tělový regenerační olej, který bude zároveň i opojením pro vaše smysly.

Ze všeho nejdříve budeme potřebovat meduňkový olejový macerát. Meduňka má nádhernou vůni, ale kupodivu obsah silic není nijak vysoký, maximálně 0,3% v listech. Nejlepší je jí sbírat když je sucho, ale zataženo.


Pro potřeby olejového macerátu, který zajistí rozpuštění obsažených silic, budeme potřebovat neutrální olej. Nejlepší volbou je zde caprylis, který je stabilní a zároveň velice dobře proniká do pokožky. Natrháme si meduňkové listy (samozřejmě, že ze sušené to půjde také, ale v sušené meduňce už moc silic není) a necháme je do druhého dne zavadnout. Nenecháváme u žádného zdroje tepla, jako je topení apod.

Zavadlé listy pokrájíme, čím menší kousky tím lépe (nejlépe keramickým nožem), nasypeme do čisté sklenice a zcela zalijeme caprylisem. Dáme do temna, každý den protřepeme a po 3 týdnech přefiltrujeme a znovu zopakujeme celou maceraci už s obohaceným caprylisem. Docílíme tak silnějšího macerátu.


Asi je zřejmé, že letošní meduňkový macerát teprve připravuji. Samotný recept je také už staršího data, ale právě teď je ta správná doba, kdy s macerací začít :).


Hotový macerát uskladníme nejlépe v tmavém skle, v temnu a chladu.


Rozpis na cca 105 ml

50 g meduňkového macerátu

10 g jojobového oleje

32 g oleje ze semen révy vinné

2 g rakytníkového CO2 extraktu

3 g šípkového CO2 extraktu

3 g opuncia lipoactiv

Postup výroby:

Jednodušší to být nemůže. Popadněte nějakou nádobku, nejlépe kádinku, postavte jí na váhu a pěkně všechno do nádobky odvažte. Zamíchejte a hotovo. Stačí jen přelít do vhodné lahvičky. Pokud recept zkoušíte, je lepší vyrobit si jen dávku z uvedeného množství surovin, nicméně tuší, že po vyzkoušení si ho nebudete váhat vyrobit rovnou do 250 ml lahvičky.


Kde to všechno koupíte

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Za své suroviny ručím a pečlivě je pro vás vybírám a hlavně testuji.

Jak olej používat:

Všechny by se měly používat na vlhkou pokožku. Nejlepší je použít je ihned po koupeli, kdy se jen lehce "poplácáme" osuškou. Pokožka tak zůstane ještě vlhká a to je ten správný čas do ní vetřít olej.


Proč uvedené suroviny:

Jojobový olej - je regenerační, má schopnost předcházet vráskám, udržuje elasticitu pokožky a díky svému složení dokáže zpevňovat pokožku.

Olej ze semen révy vinné - olej rychle proniká do pokožky s vysokým obsahem kyseliny linolové, která pleť vyhlazuje. Olej je vhodný i pro mastnou pleť, svědčí i zralé pleti.


Šípkový CO2 extrakt - vykazuje několikanásobně vyšší obsah pleti prospěšných látek než šípkový olej lisovaný za studena. Je bohatý na karotenoidy a má výjimečné účinky proti stárnutí pokožky a pokožku regeneruje.


Opuncia lipoactiv - aktivní olejový extrakt, který pokožku regeneruje do hloubky.


Rakytníkový CO2 extrakt - obsahuje vysoké množství antioxidantů a karotenoidů, určitě ho proto (kvůli barvě) nedávejte víc, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky a podporuje regeneraci buněk.


Meduňkový macerát - je vhodný pro suchou i citlivou pokožku.


Možná si teď řeknete, že na tělový olej je to krapet dražší. ALE, přátelé, když už si člověk vyrábí vlastní kosmetiku, dělá to nejen proto, aby ušetřil. Je třeba se rozmazlovat, pečovat o sebe, hýčkat se. A samotným oliváčem se prostě nerozmazlíte, věřte mi.


Napište mi, jak se vám složení líbí a nezapomeňte recept sdílet, ať z něj mají užitek i ostatní. Díky za to, že čtete můj blog..




1 176 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page