top of page

Šampuk s keratinem

Aktualizováno: 1. 4. 2023

Celkem postupně zveřejním 4 formulace na šampuky. Jdeme na druhou, která je obohacená o keratin a další dobroty.



Formulace

Fáze

Název suroviny

% zastoupení

1 šampuk

A

68

34

A

6

3

B

15

7,5

B

3

1,5

B

80% kyselina mléčná nebo 40 % roztok kyseliny citronové

2

1

C

3

1,5

​C

1

0,5

C

2

1

Postup výroby

Do misky odvážíme Rhodapon a vodu a vložíme do vodní lázně. Misku zahříváme a nejlépe lžičkou protlačujeme Rhodapon do vody (pozor, ať se nespálíte). Děláme tak dlouho, dokud se nevytvoří pasta. Pokud si chcete trochu ušetřit práci, lze Rhodapon nejdříve podrtit v tříštivém mlýnku (pozor při otevírání, bude to prášit a dráždit při dýchání).


Potom misku vyjměte, přidejte Geropon, kyselinu mléčnou a hemiskvalan. Opatrně zapracujte - je to takové patlála, patlála. Nakonec, po prochladnutí, přidejte keratin, konzervant (Preservative ECO je vhodný i pro tento druh produktu) a éterický olej z benzoe. Pořádně promíchejte.


Pro výrobu puku je takové udělátko, lis, který jsem koupila na Etsy, akorát za poněkud levnější peníz. Nicméně dá se použít klidně i nějaká malá miska, kterou vyložíte folií, natlačíte hmotu, vyklepnete a HLAVNĚ, necháte klidně týden sušit.


Hotový puk má při uvedeném složení pH cca 5,5. Na rozdíl od mnoha receptů, tento šampuk je okyselený a obsahuje konzervant. V mnohých receptech nenajdete ani jedno, ani druhé, nicméně dokyselení je z mého pohledu žádoucí, protože jinak má šampuk pH nad 7. Vlasy i pokožka mají rády kyselejší produkty (vlasy obzvlášť). Co se týká konzervace, je to na vás. Šampuk ale určitě zůstane někde ve sprchovém koutě, kde je vlhko a tudíž zde potenciálně hrozí, že si na něm mikrobrebery smlsnou.


Pokud vás zajímá, jak jsem změřila pH, je to snadné. Uloupla jsem si 1 g šampuku a rozpustila v 9 g destilované vodě a roztok jsem změřila, toť vše.


Šampuk se používá a mokré vlasy, po kterých šampukem jen několikrát přejedete. Vlastní šampuk se nenamáčí. Vlasy se pak promnou a uvidíte, jak to pěkně začne pěnit. Opáčko z minulého příspěvku.


Suroviny jsem mimo tenzidů (i když i ty jsou pokožce nakloněny) volila tak, aby přinášely vlasovému vláknu zase nějaký benefit. Tak například hemiskvalan - poskytuje ochranu barvy vlasů, snižuje krepatění, poskytuje tepelnou ochranu a zabraňuje poškození vlasového vlákna, umožňuje snadnější rozčesávání, vlasy budou hebké a hladké. Jistě lze namítat, že se z vlasů smyje, ale určitý vliv na vlasové vlákno má i v tomto produktu. No a keratin? Tak ten stabilizuje pěnu v šamponech, vyživuje pokožku, snižuje podráždění, silný kondicionér, zvyšuje lesk, vlasy jsou hebké. Benzoe dodává šampuku opravdu nádhernou vůni a navozuje pocit láskyplného objetí.


Nezapomeňte recept sdílet 🤗🙏. Děkuji, že nakupujete v mém eshopu.

536 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page