top of page

Šampuk pro suché vlasy

Aktualizováno: 20. 4. 2023

Další ze líbených receptů. Tentokrát se zaměřím na majitelky opravdu suchých vlasů. Šampuk je obohacen o rostlinné máslo, ale nebojte se, vlasy rozhodně po jeho použití nebudou mastné.

Formulace

Fáze

Název suroviny

% zastoupení

1 šampuk

A

66

33

A

4

2

A

10

5

B

2

1

B

15

7,5

​C

1

0,5

C

2

1

Postup výroby

Do misky odvážíme Rhodapon, vodu a máslo Kokum a vložíme do vodní lázně. Misku zahříváme a nejlépe lžičkou protlačujeme Rhodapon do vody (pozor, ať se nespálíte). Děláme tak dlouho, dokud se nevytvoří pasta. Pokud si chcete trochu ušetřit práci, lze Rhodapon nejdříve podrtit v tříštivém mlýnku (pozor při otevírání, bude to prášit a dráždit při dýchání).


Potom misku vyjměte, přidejte Geropon a kyselinu mléčnou. Opatrně zapracujte - je to takové patlála, patlála. Nakonec, po prochladnutí, přidejte konzervant (Preservative ECO je vhodný i pro tento druh produktu) a éterický olej z palmarosy. Pořádně promíchejte.


Pro výrobu puku je takové udělátko, lis, který jsem koupila na Etsy, akorát za poněkud levnější peníz. Nicméně dá se použít klidně i nějaká malá miska, kterou vyložíte folií, natlačíte hmotu, vyklepnete a HLAVNĚ, necháte klidně týden sušit.


Hotový puk má při uvedeném složení pH cca 5,5. Na rozdíl od mnoha receptů, tento šampuk je okyselený a obsahuje konzervant. V mnohých receptech nenajdete ani jedno, ani druhé, nicméně dokyselení je z mého pohledu žádoucí, protože jinak má šampuk pH nad 7. Vlasy i pokožka mají rády kyselejší produkty (vlasy obzvlášť). Co se týká konzervace, je to na vás. Šampuk ale určitě zůstane někde ve sprchovém koutě, kde je vlhko a tudíž zde potenciálně hrozí, že si na něm mikrobrebery smlsnou.


Pokud vás zajímá, jak jsem změřila pH, je to snadné. Uloupla jsem si 1 g šampuku a rozpustila v 9 g destilované vodě a roztok jsem změřila, toť vše.


Šampuk se používá a mokré vlasy, po kterých šampukem jen několikrát přejedete. Vlastní šampuk se nenamáčí. Vlasy se pak promnou a uvidíte, jak to pěkně začne pěnit.


Suroviny jsem mimo tenzidů (i když i ty jsou pokožce nakloněny) volila tak, aby pečovaly o suché vlasy během samotného umývání. Máslo kokum je vhodné pro suché a poškozené vlasy. Díky svému složení totiž nezanechává mastný film, naopak ale pokožku i vlasové vlákno chrání. Navíc má změkčující účinky - suchý vlas je křehký a snadno se láme, změkčením se stane poddajnějším a odolnějším. Pokud máte své oblíbené rostlinné máslo, klidně experimentujte 🤗.


Nezapomeňte recept sdílet 🤗🙏. Děkuji, že nakupujete v mém eshopu.

337 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page