top of page

Záhada tmavých kruhů: Jak na největší nepřátele svěžího vzhledu

Dnes rozeberu jedno z nejčastějších kosmetických dilemat - tmavé kruhy pod očima. Ruku na srdce, kdo se o ně jako prosí? Vypadáme díky nim jako zombice a snažíme se je maskovat, jak to jen jde. Co vlastně ale kruhy pod očima znamenají a co s nimi můžeme dělat? Přesně tohle shrnuje následující článek, na konci navíc s receptem na roll-on.



Co to jsou tmavé kruhy pod očima?


Tmavé kruhy pod očima jsou stav, kdy kůže v této oblasti vypadá tmavší než zbytek vaší pleti. Může se jednat o odstíny modré, fialové, hnědé nebo dokonce černé, v závislosti na našem přirozeném tónu pleti. Tento jev může vést k dojmu, že vypadáme více unaveně nebo starší, než ve skutečnosti jsme. Ačkoliv tmavé kruhy pod očima mohou být pro mnohé zdrojem obav, obvykle nejsou známkou vážného zdravotního stavu - o tom níže.


Kdo trpí tmavými kruhy pod očima?


Kruhy pod očima mají lidé různých věkových skupin, ras a pohlaví - alespoň tady je nějaká spravedlnost (myšleno, že se tento problém netýká jen žen). Některé skupiny jsou ale přeci jen náchylnější než jiné. Jsou to starší lidé, osoby s genetickou predispozicí a lidé s tmavší pletí.


Možné příčiny tmavých kruhů pod očima


Mezi nejčastější příčiny patří stárnutí - pokožka se věkem ztenčuje, genetika, dermatitida - ekzém a kontaktní dermatitida mohou způsobit rozšíření krevních cév pod očima a následné prosvítání kůží, tření očí - může způsobit otok pod očima a prasknutí cév, nedostatek spánku, hyperpigmentace, dehydratace a bujarý životní styl.


Péče a léčba


Naštěstí existuje několik způsobů, jak se můžeme pokusit zmírnit vzhled tmavých kruhů pod očima přímo z domova. Zahrnují dostatečný spánek, použití více polštářů pod hlavou pro minimalizaci hromadění tekutin, aplikaci studených obkladů, plátky okurek, studené sáčky zeleného čaje, jemná masáž oblasti očí, a samozřejmě korektor...

Pro ty, kteří hledají rychlejší a trvalejší řešení, existují různé lékařské možnosti, včetně speciálních krémů, laserové terapie, tkáňových výplní a dokonce chirurgických zákroků.


Prevence

Ačkoliv tmavým kruhům pod očima nelze vždy úplně zabránit, určité změny v životním stylu mohou pomoci jejich výskytu předcházet. Mezi tyto preventivní kroky patří používání opalovacího krému, správný režim spánku, minimalizace stresu a omezení konzumace alkoholu a tabákových výrobků.


Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud vás tmavé kruhy pod očima obzvláště trápí nebo pokud jsou doprovázeny otoky jen pod jedním okem, doporučuji konzultaci s lékařem. Může být známkou závažnějšího zdravotního problému, který vyžaduje speciální péči.


Z pohledu TČM

Výrazné kruhy pod očima jsou v tradiční čínské medicíně připisovány ledvinám.


Ledviny jsou obzvláště citlivé na nízké teploty, a proto je důležité je chránit stravou, která tělo zahřívá a je bohatá na proteiny. Konzumace studených jídel a bílého cukru může ledvinám škodit. Pro podporu zdraví ledvin se doporučuje zařadit do jídelníčku hlavně luštěniny, vydatné polévky (ideálně vývary), maso, kompoty a vařené obilniny. Je klíčové omezit příjem soli a cukru a vyhýbat se potravinám a nápojům, které tělo ochlazují, jako je káva a alkohol.


Pro posílení ledvin jsou ideální obiloviny jako pohanka, oves a jáhly. Z luštěnin jsou výborné adzuki fazole, červené a bílé fazole, čočka a sójové boby. Doporučuje se konzumovat zeleninu mírně tepelně upravenou, například na páře, nebo fermentovanou. Zahřát nás mohou cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Do vařených jídel je vhodné přidávat miso pastu, kvalitní sójovou omáčku a umeocet.


Zimní období si žádá koření jako hřebíček, anýz, skořici a vanilku. Mezi byliny, které mají pozitivní vliv na ledviny, patří bříza bělokorá, kopřiva dvoudomá, přeslička rolní, zlatobýl obecný, vřes obecný a smetanka lékařská. Text jsem si vypůjčila zde.


Tmavé kruhy pod očima jsou běžným estetickým problémem, který může být řešen různými způsoby. Ať už se rozhodnete pro domácí péči nebo lékařské ošetření, důležité je pamatovat na to, že nejste sami a že existují způsoby, jak zlepšit vzhled vaší pleti a cítit se lépe ve vaší vlastní kůži.


Roll-on na tmavé kruhy

Přispěju i vlastním receptem, který zvládnete i když třeba s výrobou vlastní kosmetiky začínáte. Formát vide je pro IG


93 % růžové vody

1 % Lecigelu

5 % Look lipoactiv

1 % Sensicare


Na 10 ml roll on potřebujete mnohem méně, ale i takhle malé množství jde vyrobit bez spešl pomůcek. Vodu odměříte stříkačkou, Lecigelu tolik, kolik je na fotce. Holt si z 1g udělejte lainu😁🙈 a odebere jednu desetinu ( pokud nemáte setinkovou váhu), konzervantu 3 kapky a Look můžete stříkačkou také odměřit - 0,5 ml.

Není to přesně podle formulace, ale dá se.



250 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page