top of page

Vlastní pasta na zuby - non toxic

Aktualizováno: 13. 10. 2018

Vy si ještě kupujete pastu na zuby v drogerce? Podívali jste se někdy na její složení? Ani není rozumět, z čeho je to vlastně vyrobené. A to si máme dávat do pusy? Mám pro vás řešení. Vyrobte si vlastní, podle mého vyzkoušeného receptu. Zvládne to každý, protože je to "jednoduchý jako facka" a zabere vám to maximálně 10 minut včetně vážení. Žádná chemie, jen jednoduché přírodní suroviny, které koupíte zde.

Tahle pasta je navíc bez konzervantů, protože neobsahuje žádnou vodu. Takže ani žádná xanthanová guma na zahuštění, která se někdy špatně rozmíchává a do DIY past se běžně používá.


Rozpis na cca 130 ml

10 kapek EO máty kadeřavé

5 kapek EO šalvěje

5 kapek EO rozmarýn


Vezmeme si k ruce čistou nerez misku, kastrůlek na vodní lázeň, váhu a metličku na míchání. V tomhle případě nám namísto metličky dobře poslouží i vidlička.


Do misky odvážíme cetearyl alkohol. Kdo neví, tak se jedná o ko-emulgátor vyráběný z kokosového oleje, který skvěle zahušťuje oleje do podoby mastí. On toho umí víc, ale tady nám tohle stačí. Přidáme všechny oleje a necháme pěkně rozehřát ve vodní lázni. Jakmile se to úplně rozpustí, vyjmeme misku a vmícháme kaolín s bambusovým práškem. Směs je třeba pěkně rozmíchat do hladka a hlavně se musí míchat do jejího vychladnutí, jinak kaolín zůstane na dně. Aby mi u míchání neupadla ruka, používám další misku s ledovou vodou. Nakonec přidáme esenciální oleje.


Hotovou pastu přendáme buď do dózy, nebo do skleničky (jen pokud máme tu disciplínu a k nanášení pasty budeme používat kosmetickou špachtličku nebo něco takového) a nebo do hliníkových tub. Ty jsou pak jednodušší na manipulaci.


Pastu máme hotovou a co dál :) Jak jí používat asi psát nemusím, ale je třeba si na ní zvyknout.

- za prvé nepění - proč taky, když neobsahuje žádný tenzid

- za druhé je mastná - je vyrobená z olejů...

- za třetí - chutná jinak než normální pasty


Ale, když jí používáte, nevstřebává se vám pusou žádná chemie, ale naopak látky prospěšné. Když jí spolknete, tak se nic nestane. Nemusíte mít strach, že si odřete sklovinu, bambusový prášek a kaolín je tak jemný, že nic podobného nehrozí (osobní zkušenost - moje zubařka vždycky říká, že na mě nezbohatne...). Esenciální oleje působí blahodárně na dásně. Mimochodem zuby se nemají kartáčkem dřít, stačí mírný tlak a kartáček se při používání téhle pasty musí odmašťovat - prostě se umyje mýdlem :).


Už běžíte pro suroviny? Že nemáte všechny po ruce? Nevadí, všechno mám pro vás nachystané v eShopu. Navíc bambusový prášek je za mimořádnou cenu, ale jen do zveřejnění dalšího příspěvku. Tak si ho nenechte ujít.


A nezapomeňte se pochlubit, že děláte pro sebe a své blízké to nejlepší, že dbáte o jejich zdraví.


Krásný den

1 927 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page