top of page

Univerzální vlhčené ubrousky

Aktualizováno: 15. 7. 2018

Přemluvili jste mě, abych je uveřejnila rychle, tak na fotce můžete vidět opravdu zbytek toho, co jsem měla na dovolené :). Vlhčené ubrousky opravdu nekupuji. Jako nezlobte se, ale mrkněte se na složení... Na druhou stranu je to ale praktická věc, tak proč si je nevyrobit doma. Sami si pak můžete zvolit, nakolik eko budete chtít být. Mohou totiž být z papírových kuchyňských utěrek, nebo z netkaného textilu a nebo ze starých bavlněných triček. Stačí je rozstříhat na čtverce (nebo na cokoliv) a po použit je jednoduše vyprat.

Já jsem tentokrát zvolila papírové kuchyňské utěrky, protože stará trička momentálně vytěžují kuchyň a koupelnu...


Rozpis na 250 ml směsi

100 ml hydrolátu - zvolila jsem meduňkový

100 ml vody

10 ml skvalanu - je pečující a vhodný pro každou pleť

10 ml ultraskvalanu - má čistící účinky

10 ml glycerínu - hydratační

8 ml pentylene glycolu green - zvlhčující, zvláčňující, solubizační a antimikrobiání účinky

2 ml Sensicare NAT - přírodní konzervant



Postup výroby je jednoduchý. Stačí vzít vydezinfikovaný velký hrnek, či odměrku, smíchat a čistým mixérem promixovat a ihned nalít na připravený podklad. Ihned je důležité, směs chvilku vydrží dispergovaná, ale pak se začnou olejové substance oddělovat.


Záměrně nepíšu, kolik podkladu budete potřebovat, protože nasáklivost je u různých materiálů samozřejmě různá. Toto množství vám ale například bude stačit na navlhčení rozkrojené JUMBO role papírových utěrek(nutné vyndat střed, protože utěrky se pak odbírají právě od středu). Pokud se to přežene, bude to jednoduše příliš mokré a bude se to trhat...


Pozor, směs není na odlíčení očí, v očích štípe, ale na pleť funguje perfektně. Na upatlané ruce také, jako osvěžení do auta také bomba. Díky složení směsi fungují ubrousky i jako nouzovka, když nemáte po ruce krém. Pleti totiž směs dodá vše potřebné, tedy jak hydrataci, tak jemnou péči. Směs můžete obohatit třeba i o pečující oleje, protože tady se mez neklade, záleží na tom, co od ubrousků všechno potřebujete a komu jsou určené.


Výroba je sice tentokrát dražší než koupě hotových vlhčených ubrousků, je ale na každém z nás posoudit, co je pro naši pleť a přírodu lepší...


Díky za to, že sledujete můj blog. Pokud se vám příspěvek líbil, sdílejte a šiřte myšlenu DIY dál :)

724 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page