top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

Tipy pro výběr exfoliační suroviny

Máte rádi peeling? Věřím že ano, protože je to skvělý produkt. Proces exfoliace odstraňuje staré buňky a umožňuje vznik nových pro obnovu pokožky. Kromě toho se používají k boji proti známkám stárnutí a ke snížení matnosti pokožky. Jak ale k exfoliaci vlastně dochází? Jsou různé typy exfoliačních surovin? A co byste měli zvážit při formulaci s exfoliačními částicemi?



Exfoliace je kosmetická technika zaměřená na zlepšení vzhledu pokožky odstraněním odumřelých kožních buněk z povrchu pokožky.


Je to proces, při kterém jsou odumřelé kožní buňky odstraněny, aby se nová vrstva kožních buněk dostala na povrch a mohla růst. Exfoliace napomáhá omlazovat pokožku, zabraňuje nežádoucím stavům, jako jsou jizvy po akné nebo zarůstající chloupky, skryje jemné linky a dodává pleti lesk.


Exfolianty jsou drsné pevné látky s různou velikostí částic, které při vtírání do pokožky poskytují senzorické signály čištění. Abrazivní povaha těchto částic suspendovaných ve vhodném základu poskytuje následný hladký pocit.


Proč je exfoliace důležitá?


Exfoliace umožňuje přeměnu buněk, což je v podstatě odstranění starého, aby se uvolnilo místo novému. Je to také způsob, jak chránit pokožku a pomáhat jí v procesu proti stárnutí Tento proces neustále pokračuje a jak kožní buňky stárnou a umírají a jsou nasyceny keratinem.


Jak lidé stárnou, proces migrace buněk ze spodních vrstev do nejvyšších vrstev se stává nerovnoměrným a může se dokonce zpomalit, což způsobí, že pokožka vypadá mdle, nerovnoměrně a vykazuje známky vrásek.


Správná a pravidelná exfoliace umožňuje odstranění těchto odumřelých buněk na úplnější a účinnější bázi.


Exfoliace udržuje pokožku zdravou a mladší, protože podporuje rovnoměrnější obměnu buněk tím, že udržuje novější kožní buňky v neustálém stavu pohybu a zabraňuje tomu, aby pokožka vypadala staře.


Jak probíhá exfoliace?


Exfoliace probíhá 4 různými způsoby:

- sama od sebe

- s použitím abrazivních částic

- s použitím chemických exfoliantů

  • Některé z nejběžnějších jsou kyselina glykolová, salicylová nebo mléčná.

  • Při vyšších koncentracích tyto složky působí jako chemický peeling a skutečně odstraňují odumřelé buňky až do nejsvrchnější vrstvy pokožky.

  • Chemický peeling jde hluboko pod epidermis - do dermis. Tato metoda pronikání hluboko do pokožky stimuluje růst nových buněk na rychlejší úrovni, na stejné úrovni, jako když byla pokožka mladší a zdravější. Patří do rukou odborníků!

- mikrodermabrazí, která odstraňuje nejsvrchnější vrstvu kožních buněk


Chemické exfoliační prostředky

Exfoliace se nejčastěji dosahuje buď mechanickými nebo chemickými prostředky. Chemická exfoliace zahrnuje použití kyselin nebo enzymů, které pomáhají rozpustit buď „ lepidlo “, které drží kožní buňky pohromadě (BHA a enzymatické působení), nebo rozpouštějí samotnou kožní buňku (AHA).


Zestárlé buňky, které zůstávají přichyceny déle než je nutné, mohou pokožce dodat nerovnoměrný šedý vzhled a mohou pod sebou také zachycovat nečistoty, což zvyšuje pravděpodobnost komedonů. Jemné odstranění těchto buněk má okamžitý rozjasňující účinek na pleť a zároveň ji zanechává hladší a čistší.


Mezi chemické exfolianty patří peelingy obsahující kyselinu salicylovou, glykolovou, ovocné enzymy, kyselinu citrónovou nebo kyselina jablečnou, která může být aplikována ve vysokých nebo nízkých koncentracích podle doporučení dermatologa.


Můj osobní názor je, že vyšší koncentrace patří jen do rukou odborníků, protože neodborné použití může způsobit velmi nepříjemnou reakci pokožky.


AHA nebo alfa hydroxykyseliny

AHA nebo Alfa hydroxykyseliny mohou být docela silné díky své schopnosti rozpustit celou kožní buňku, takže je třeba věnovat pozornost jejich výběru, složení a aplikaci.

Obecně řečeno:

- čím menší je molekula AHA, tím je mobilnější

- čím nižší je pH, tím rychleji se může pohybovat skrz pokožku

- čím vyšší je koncentrace AHA je ve vašem složení, tím dokonalejší je účinek na povrch pokožky.


Kyseliny mohou také reagovat s oxidy kovů (oxidy železa), měnit jejich barvu a redukovat uhličitany (extrakt z perel, hydrogenuhličitan sodný) na sůl plus vodu a plyn (oxid uhličitý).


Dalším důležitým bodem, který je třeba vzít v úvahu při práci s AHA, je skutečnost, že použití přípravků obsahujících AHA zanechá pokožku citlivější na sluneční záření.


BHA kyselina salicylová

BHA kyselina salicylová má specializovanější účinek a rozpouští "lepidlo", které drží kožní buňky pohromadě v plátech.


Použití kyseliny salicylové je v kosmetických přípravcích omezeno kvůli jejímu potenciálu být v těle toxická, a proto se u přípravků pro dospělé držíme koncentrace 2 % nebo nižší.


Kyselina salicylová se nejlépe formuluje do olejové složky přípravku nebo v prostředí bez oleje může být před přidáním předem neutralizována na sůl hydroxidem sodným .


Enzymy

Dva z nejběžnějších enzymů používaných v kosmetických přípravcích jsou bromelain a

papain, které fungují podobným způsobem jako BHA.


Enzymy jsou biologicky aktivní a jako takové nejsou dobrou první volbou pro lidi s poškozenou nebo zestárlou pokožkou.


Fyzikální exfoliační látky

Při výběru exfoliantů je třeba věnovat pozornost následujícím kritériím:

Velikost částic : Menší částice budou preferovány při aplikacích na obličej, zatímco větší částice jsou nejvhodnější pro tělové peelingy.

Úroveň exfoliace nebo abrazivity částic: Závisí na tvrdosti použitého materiálu, tvaru a hraně částic.

Citlivost na oxidaci a mikrobiální problémy, stejně jako další nekompatibility formulací.


Jojobové korálky

Jojobové kuličky mají mnoho výhod v tom, že kosmetický produkt je přirozeně zvlhčující a kompatibilní s pokožkou a zároveň má vysokou toleranci vůči oxidaci, díky čemuž jsou velmi stabilní.


Korálky jsou dokonale kulovité pro jemný peeling s nízkým dráždivým potenciálem, který je ideální pro zabudování do produktů pro citlivou, stárnoucí nebo problematickou pleť. Jsou však poměrně drahé.


Nízkonákladová alternativa k jojobovým korálkům Ecobeads


Přírodní částice

Přírodní částice umožňují formulátorovi skutečně vytvořit příběh značky. Mnoho z těchto čistících prostředků pocházejících z rostlin pochází ze zdrojů známých pro jiné své účinky:

- antioxidanty (hroznové semínko, olivy, brusinky)

- stimulující pokožku (káva, guarana)

- hydratační síla (Oves, Cukr)

- antimikrobiální vlastnosti (Tea Tree, Santalové dřevo)


Zrna

Do této kategorie exfoliantů patří rýžové otruby a oves. Poskytují nízkou až střední exfoliaci. Surovinu lze nalézt ve formě prášku nebo jemných částic.

Oxidace: střední až nízké riziko oxidace.

Mikrobiální riziko: jejich vysoký povrch a obsah uhlíku je činí náchylnými k mikrobiálním problémům.


Vlákna

V závislosti na výběru vláken lze dosáhnout různé úrovně exfoliace. Ty lze nalézt ve vláknité nebo nepravidelné formě.

Santalové dřevo (L) a lufa (R)

Oxidace: mohou oxidovat

Mikrobiální riziko: jsou náchylná vůči mikrobiálním útokům díky svému velkému povrchu a obsahu uhlíku.

Další rizikové faktory: zakomponování do produktu může být obtížné kvůli jejich nepravidelné hmotnosti a ploše.


Botanický

Stejně jako vlákna mohou rostlinné látky dodat různé exfoliační síly. Ty jsou většinou nepravidelného tvaru.

Ibišek, Tea Tree, Guarana a Hořký pomeranč

Oxidace: jsou náchylné k oxidaci

Mikrobiální riziko: jejich velký povrch a vysoký obsah uhlíku je činí citlivými na mikrobiální problémy, a to i v případě Tea Tree.

Další rizikové faktory: mohou představovat riziko alergie a mohou odbarvit složení.


Skořápky ořechů


Ořechové skořápky jako vlašský ořech, argan, mandle atd. mají vysokou úroveň abrazivity - mají nepravidelný tvar s drsnými hranami.

Oxidace: jsou relativně stabilní.

Mikrobiální riziko: ve srovnání s jinými jsou vysoce náchylné k mikrobiálnímu napadení.

Další rizikové faktory: představují také potenciální riziko alergenu.


Měkké minerály

Tato skupina přírodních exfoliantů nabízí jemnou až střední exfoliaci pokožky. Patří sem perly a hydrogenuhličitan sodný. Stejně jako zrna jsou práškové nebo velmi jemné granule.

Mikrobiální riziko: relativně nízké mikrobiální riziko.

Další rizikové faktory: při kontaktu s vodou se mohou částečně nebo úplně rozpustit. Rovněž se nedoporučuje jejich použití v kyselém prostředí – budou reagovat.


Tvrdé minerály

Diamant, pemza, písky ...

Fyzicky mohou být krystalické až drsné v závislosti na tom, jak byly částice rozemlety. Tvrdé minerály mohou obsahovat velmi ostré hrany.

Mikrobiální riziko: relativně nízké mikrobiální riziko, ale pokud nejsou pečlivě skladovány, mohou být zaneseny spícími spóry plísní.


Soli

Soli jsou krystalické, relativně pravidelné, kamenné soli obsahují menší, nepravidelné granule. Soli jako exfolianty mohou nabídnout střední až vysokou abrazivitu pokožce.

Mikrobiální riziko: jsou méně náchylné k mikrobiálnímu napadení a v některých formulacích mohou působit jako antimikrobiální surovina.

Další rizikové faktory: štípou v otevřených ranách a vysušují pokožku. Jako exfolianty nabízejí soli omezenou volnost při formulaci.


Cukry

Cukry jsou z hlediska vzhledu a exfoliačních vlastností téměř jako soli.

Mikrobiální riziko: představují velmi nízké riziko mikrobiální kontaminace.

Další rizikové faktory: jsou citlivé na vlhkost a mohou způsobit lepkavý pocit a nízkou volnost při formulaci.


Semena a jádra

Jako exfolianty se také používají semena jahod, meruněk, šípků, hroznových semen, oliv, brusinek, lotosu. Dodávají pokožce nízkou až střední úroveň exfoliace. Jsou nepravidelného tvaru, mají různě velký povrch a drsné hrany.

Oxidace: jsou náchylné k oxidaci.

Mikrobiální riziko: vysoce citlivé na mikrobiální degradaci kvůli dynamice povrchu a vysokému obsahu uhlíku.

Další rizikové faktory: nabízejí přirozené zbarvení a zápach, které mohou odbarvit přípravek. Protože jsou přirozené, mohou pro uživatele představovat riziko alergenu.


Exfoliační čistící přípravky na bezvodé bázi

Poskytují kompletní čištění a zároveň se zaměřují na úpravu a ošetření pleti.

Ve vodě rozpustná abraziva, jako je hnědý nebo bílý cukr a sůl, se obecně používají v recepturách na nevodné bázi. Cukr je přírodní antimikrobiální látka, která se časem nekazí.

Sůl obvykle vytváří o něco křupavější produkt než cukry a může také vysušovat pokožkou. Solné peelingy se obecně nedoporučují pro pokožku obličeje, ale cukrové peelingy jsou vynikající volbou. Tato brusiva jsou suspendována nebo ponořena do široké škály nosných olejů. V solném peelingu se kromě chloridu sodného používají další soli, jako je chlorid hořečnatý, vápenatý nebo draselný a soli z mrtvého moře.


Do produktů se běžně se používají přírodní nebo esenciální oleje. Výběr olejů závisí na tom, zda je produkt určen pro normální, suchou nebo mastnou pleť.


Kromě cukru a soli existují produkty, které využívají jedinečné ingredience, jako jsou: mandle, oves, pomerančová kůra, růžový prášek, pekanový prášek, muškátový oříšek, hřebíček, bambusový peeling a další přírodní ingredience.


Exfoliační čisticí přípravky na vodní bázi

Tyto tradiční peelingy se nadále těší vzestupu na rostoucím lázeňském trhu. Měkké masážní kuličky se rozpouštějí, když čisticí prostředek pění, aby jemně vyleštil matnou pokožku bez života a odhalil její přirozený lesk. Tyto scruby mají také hydratační, vyživující a antioxidační vlastnosti. Základními typy vodných přípravků jsou gely, krémy, pasty nebo husté lotiony.

Pastovité přípravky jsou založeny hlavně na směsích stearanu sodného a kyseliny stearové, které suspendují abrazivní částice.

Gelovité přípravky jsou systémy aniontových povrchově aktivních látek s dodatečnými gelujícími činidly pro suspendování abraziv.

Typ emulze je zahuštěná čisticí emulze, která je schopna suspendovat abrazivní částice. Mezi používaná brusiva patří jojobové korálky či Ecobeads, přírodní skořápky nebo semena, vosky a další.


Na co třeba dát si pozor při formulování.


  • Některé z přírodních voskových kuliček, jako je jojoba, mají nízký bod tání a mohou se začít rozpouštět v základu, pokud jsou přidány při teplotě vyšší jak 40 °C.

  • Částice perleťového peelingu budou reagovat s jakýmkoli kyselým materiálem ve složení a některé materiály rostlinného původu, jako jsou brusinky a ibišek, mohou přípravek částečně rozpustit a odbarvit jej do růžova!

  • Při použití soli a cukru je třeba dávat pozor, protože jakákoli vlhkost ve složení, včetně té z povrchově aktivních látek, aktivních látek nebo vlhkosti, může tyto exfoliační částice změkčit a deformovat.

  • Posledním bodem, který je třeba zvážit u exfoliantů, ať už fyzických nebo chemických, je konzervace.

AHA budou vyžadovat nízké pH, obvykle 4 nebo méně, aby mohly efektivně fungovat, což řadí AHA formulace do skupiny s nižším rizikem mikrobiálně, ale neznamená to, že produkt je nutně bez rizika.

Vybrané konzervační látky musí být schopny působit při tomto nízkém pH a měly by také zabránit reakci s kyselinami ve složení.

Doporučené pH pro produkty s enzymy je 5-7, abychom minimalizovali možnost podráždění pokožky, protože enzymy zpravidla dráždí pokožku s větší pravděpodobností než mírná koncentrace AHA. Při tomto pH je mikrobiální kontaminace vystavena vyššímu riziku, takže je moudré použít dobrý širokospektrální konzervační prostředek a další strategie vázání volné vody a chelátování.


Fyzikální exfolianty téměř vždy zvýší biologickou zátěž formulací kvůli zvýšené povrchové ploše.


Zdroj:

https://cosmetics.specialchem.com

505 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

© MishaBeauty 2017 

bottom of page