top of page

Průvodce kyselinou hyaluronovou

Kyselina hyaluronová (KH) je fenoménem dnešní doby. Na globálním trhu existuje několik forem od nízko přes vysokomolekulární. Jejich účinky jsou rozdílné, ačkoliv se stále jedná o KH neboli hyaluronan.


Kyselina hyaluronová, přirozeně přítomná v našich tkáních, je makromolekula nacházející se v dermis, kloubech, synoviální tekutině a dokonce jí nalezneme i v našich očích. Ve spojení s kolagenem, elastinem a proteoglykany tvoří celek, který tvoří podpůrnou tkáň kůže a mnoha dalších tkání. Pro zjednodušení můžeme říci, že tato makromolekula je zodpovědná za soudržnost našich podkožních buněk a působí jako buněčný „tmel“.


Kyselina hyaluronová, která je schopna zadržet ve vodě téměř 1000násobek své hmotnosti, proto hraje klíčovou roli při udržování hydratace pokožky. Stárnutím se ale koncentrace kyseliny v pokožce rapidně snižuje. Tím dochází k dehydrataci pokožky, které je příčinou jejího blednutí a vrásnění. Pravidelné dodávání této kyseliny je  velmi důležité pro zdraví a mladistvý vzhled pokožky.


Na úrovni kloubů hraje kyselina hyaluronová roli lubrikantu pro pružnost kloubů a také roli „tlumiče“ pro tlumení nárazů a ochranu kloubů - proto jí najdeme v mnoha potravinových doplňcích.


Pojďme se spolu podívat na KH trochu hlouběji.


V tabulce vidíte, jak se obsah KH v pokožce snižuje s přibývajícím věkem. Je tedy zřejmé, že její dodávání je nezbytné pro správné fungování pokožky. Jejím doplňováním dosáhneme mladistvějšího vzhledu.

Jak jsem již v úvodu psala, na trhu existuje několik forem KH. Čím nižší molekulární hmotnost (Mda) má, tím hlouběji proniká do pokožky. Vysoko (1,8 - 2,5 Mda) a středně (0,5 - 1,3 Mda) molekulární tvoří ve spojení s vodou více či méně viskózní gel, nízkomolekulární (0,004-0,008 Mda) naopak gel v podstatě nevytváří.

Účinky jsou poté také rozdílné.


Díky viskozitě, vysoko a středně molekulární formy tvoří na pokožce a ve svrchních vrstvách epidermisu v podstatě film, jehož hlavním úkolem je zadržet v pokožce vodu. Tyto formy tedy stojí přímo za zlepšení hydratace pokožky, středně molekulární již podporuje tvorbu kolagenu a udržuje pokožku pružnou.

Nízkomolekulární forma vykazuje už výrazné anti-aging účinky. Proniká totiž podstatně hlouběji a má schopnost doslova vypínat pokožku "zespoda".

Péče o obličej s kyselinou hyaluronovou z dlouhodobého hlediska pomáhá zvýšit syntézu endogenní kyseliny hyaluronové a pomůže zachovat mladistvost pokožky, bojuje proti dehydrataci a celkově podporuje pružnost pokožky.

Nejlepších účinků se dosáhne vzájemnou kombinací vícero forem kyselin. Dávkování u všech je poměrně nízké, od 0,1 do 0,5 %, speciální produkty obsahují až 3 %, ty se pak ale řadí mezi séra. Váš vlastní produkt by neměl celkově přesáhnout 1% hranici. Poté jsou už na místě dermální testy, které si samozřejmě nemůžeme dovolit a nebo alespoň provádějte testy kožní snášenlivosti. Pozor by si měli dát všichni, kteří mají citlivou pleť. Ostatně o tom, jak účinná KH je, se můžete přesvědčit na výše uvedeném snímku.


Velkou roli ale KH hraje i v péči o naše vlasy, protože pomáhá obalovat vlasové vlákno, chránit vlasy a dodává jim hebký a hedvábný pocit.


Pokud bych si měla vybrat pouze jeden produkt s kyselinou hyaluronovou, pak bych osobně volila kombinaci Hybridu HA, květinové vody (na výběr máme už 21 druhů hydrolátů) a konzervantu, které se použije jako první krok v rutině péče o pleť před obvyklým krémem nebo olejem. Toto sérum vyrobíte velmi jednoduše sami, v podstatě ze 100 ml balení květinové vody odeberete jen 2 ml, přidáte 1 g konzervantu a za stálého míchání postupně přidáte celé balení Hybridu HA (případné pucíčky se do druhého dne úplně rozpustí). Uvedené sérum ocení i vaše vlasy, prostě ho trochu vetřete po umytí do mokrých vlasů a již neoplachujte.


Zdroje: produktová dokumentace výrobce


421 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page