top of page

Potenciál bylin v ochraně pokožky před UV zářením

Pomalu ale jistě nám začíná vykukovat sluníčko a protože je více než zřejmé, že se postupně naše matička zem otepluje, je třeba počítat i s více slunečnými dny. Byliny v sobě skýtají obrovský potenciál, a to dokonce i v oblasti ochrany pokožky před slunečním zářením. Pojďte se se mnou podívat na několik rostlin, které byly v této souvislosti zkoumány.




Studie odhalily širší spektrum bylin, které mají prokazatelné účinky v prevenci proti UV záření nebo v léčbě poškození kůže způsobeného sluncem. Pojďme si některé představit spolu se stručnými účinky.


Aloe Vera

Aloe Vera je uznáváno pro své zklidňující a léčivé vlastnosti, zvláště když jde o léčbu popálenin od slunce. Tato rostlina obsahuje sloučeniny, které pomáhají zklidnit podrážděnou kůži, urychlit její regeneraci a hydratovat ji. Aloe Vera je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví kůže a pomáhají obnovit její bariérovou funkci. Aplikace gelu z Aloe Vera přímo na postiženou oblast poskytuje okamžitou úlevu a podporuje přirozený hojící proces kůže.



Zelený čaj (Camellia sinensis)

Zelený čaj, získávaný z rostliny Camellia sinensis, je ceněn pro své silné antioxidační účinky, díky nimž chrání kůži před škodlivým UV zářením. Polyfenoly v zeleném čaji, zejména epigalokatechin galát (EGCG), neutralizují volné radikály a snižují riziko poškození kůže. Tyto antioxidační vlastnosti nejenže pomáhají chránit kůži před předčasným stárnutím, ale také mohou přispět k prevenci poškození DNA způsobeného slunečním zářením.



Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma, známá pro svůj aktivní složku curcumin, nabízí silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto atributy činí kurkumu vynikající v boji proti poškození kůže způsobeného UV zářením. Curcumin pomáhá zmírňovat zánět a urychluje proces hojení, což je zvláště užitečné pro obnovu poškozené kůže. Použití kurkumy ve formě krému nebo jako součást diety může posílit ochranné funkce kůže a podporovat její regeneraci.




Česnek (Allium sativum)

Česnek je ceněn pro své antioxidanty, které chrání pokožku před oxidačním stresem a poškozením způsobeným UV zářením. Tyto antioxidanty, včetně allicinu, posilují obranyschopnost kůže a pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí. Česnek také podporuje zdraví kůže díky svým antimikrobiálním vlastnostem, které mohou být užitečné v prevenci kožních infekcí.




Sója (Glycine max)

Sója obsahuje izoflavony, které mohou působit jako přírodní ochrana proti foto-stárnutí způsobenému UV zářením. Tyto izoflavony, jako je genistein, mají schopnost absorbovat UV záření, čímž chrání kůži před poškozením. Sója také podporuje udržení elasticity a pevnosti kůže tím, že stimuluje produkci kolagenu a chrání před enzymy, které kolagen rozkládají.




Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor je známý pro své silné protizánětlivé účinky, díky čemuž je užitečný v ochraně kůže před UV zářením a v léčbě poškození způsobeného sluncem. Aktivní složky jako gingerol pomáhají snižovat zánět a podporují hojení, což činí zázvor ideální pro péči o poškozenou kůži.




Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Měsíček lékařský je známý pro své antioxidační vlastnosti a schopnost podporovat hojení a regeneraci kůže. Jeho protizánětlivé a antimikrobiální složky pomáhají v léčbě drobných ran, popálenin a dalších kožních problémů. Aplikace extraktu z měsíčku může zrychlit regeneraci kůže a posílit její obranyschopnost.




Světlice (Carthamus tinctorius)

Safflower, neboli saflorový olej, obsahuje vysoké množství linolové kyseliny, což je esenciální mastná kyselina, která napomáhá udržovat bariérovou funkci kůže a hydrataci. Jeho antioxidanty chrání kůži před poškozením způsobeným UV zářením a podporují zdravý vzhled pokožky.




Slunečnice (Helianthus annuus)

Oleje získané ze slunečnice jsou bohaté na vitamín E a antioxidanty, které mohou poskytovat ochranu proti UV záření. Tyto složky pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují regeneraci poškozené kůže, čímž předcházejí předčasnému stárnutí a podporují zdraví kůže.




Olivovník (Olea europaea)

Olivový olej, získaný z olivovníku, je ceněn pro svůj vysoký obsah antioxidantů, jako je vitamín E a polyfenoly. Tyto složky poskytují silnou ochranu proti oxidačnímu poškození a podporují hydrataci kůže. Pravidelné používání olivového oleje může pomoci chránit kůži před škodlivými účinky UV záření a podporovat její celkové zdraví a vitalitu.





Tyto byliny ve formě různých extraktů se obvykle aplikují na kůži ve prostřednictvím krémů, Jejich účinky zahrnují určitou míru ochrany před UV zářením, antioxidační ochranu, podporu regenerace poškozené DNA a ochranu před foto-stárnutím. Výzkumy ukazují, že kombinace těchto přírodních složek může posílit obranné mechanismy kůže a může tak poskytnout dodatečnou ochranu vedle tradičních opalovacích přípravků.


A teď si to zpřehledníme (rozdělení je trochu na "vodě", protože se účinky prolínají)

  • Prevence:

  • Aloe Vera: Hydratuje a chrání

  • Zelený čaj (Camellia sinensis): Antioxidační ochrana

  • Sója (Glycine max): Přirozený UV filtr

  • Olivovník (Olea europaea): Antioxidační ochrana

  • Regenerace:

  • Kurkuma (Curcuma longa): Zmírňuje zánět a podporuje hojení

  • Česnek (Allium sativum): Podporuje opravu DNA

  • Měsíček lékařský (Calendula officinalis): Podporuje hojení ran

  • Slunečnice (Helianthus annuus): Regenerační efekty


Závěr

Je důležité si uvědomit, že i přes potenciální přínosy bylin v ochraně před UV zářením, neměly by tyto informace sloužit jako náhrada za tradiční ochranné prostředky, jako jsou opalovací krémy s ochranným faktorem. Byliny mohou být skvělým doplňkem k běžným opatřením, ale vždy je třeba pamatovat na to, že nejlepší obranou proti škodlivému UV záření je zůstat ve stínu a nosit ochranné oblečení a brýle. Tento příspěvek má za cíl informovat o přírodních možnostech, jak pečovat o pokožku a potenciálně posílit její odolnost vůči slunečnímu záření, nikoli nahradit existující ochranné metody.


Zdroj

167 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page