top of page

Ochranný sprej pro suché vlasy

Jedním z hlavních nepřátel suchých vlasů jsou různé žehličky, kulmy a fény. Njn, ale když je třeba po nich občas sáhnout, tak co s tím? nebojte, od toho máme možnost vyrobit si jednoduchý, ale účinný sprej, díky kterému vlasy předem opečujeme a zabráníme tak dalšímu vysoušení...

Formulace


Fáze

Surovina

% zastoupení

cca 100 ml

A

83

83 ml

A

4

4 g

B

10

10 g

B

2

2 g

C

1

1 g

Postup výroby


Do jedné misky odvážíme fázi A, do druhé fázi B. Obě misky zahřejeme ve vodní lázni, vyjmeme a po homogenizaci fáze A vmícháme fázi B a mícháme do zchladnutí. Poté přidáme fázi C a přelijeme do připravené lahvičky. Pokud byste měli výkonný homogenizátor a směs hmogenizovali po dobu 10 minut, nebudou se fáze s největší pravděpodobností separovat. Před samotnou výrobou vše vydezinfikujeme.


Při sestavování formulace jsem ale chtěla mít produkt, který bude stříkatelný v jemné mlze a brala jsem v potaz i konzistenci Hair lipoactiv, který je v chladnějším prostředí tuhý. I Definicare je tuhý produkt, proto je Lysofix na 4 %. Při 5% dávkování dokáže totiž Lysofix zemulgovat až 60 % tukové fáze, zatímco tady jsme lehce na 10 %. A samozřejmě jsem počítala s tím, že homogenizátor běžně doma nikdo nemá. Sprej jsem umíchala s kapučínovačem.


Sprej ale pak stačí jemně protřepat před použitím, jak je vidět na videu.


PH hotového spreje se pohybuje kolem 5. Bude záležet, jaký hydrolát použijete. Sama jsem použila vlastní z lavandinu, protože ho mám ještě dost a za měsíc budu destilovat další...


Sprej je určený pro suché vlasy. Já je zase až tak suché nemám a na mě je tip ťop. určitě bych ho nepoužila pro mastné vlasy.


Jednoduchou úpravou receptury (nechala bych ale Definicire) lze sprej modifikovat na pečující produkt o suché vlasy. Místo Hair lze použít oleje vhodné pro suché vlasy (arganový, kaméliový, avokádový, klidně mixnout s trochou ricinu...)


Formulování je prostě úžasná činnost. Od července spouštím Formulátorskou akademii, kde se formulovat naučíš. Už teď jsou ale v Akademii všechny mé on-line kurzy, včasným zapsáním si zajistíte lepší cenu 😉.



496 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page