top of page

Lesní koupelová sůl

Jsou recepty, které musíte pracně odvažovat, a jsou recepty, které dáte pomalu od oka :). Jedním z nich je i tato koupelová sůl, jejíž výrobu můžete svěřit i svým ratolestem, zatímco vy si dáte nožky na stůl a po zásluze si vychutnáte šálek kávy nebo dobrého čaje. Děti na chvilku zabavíte a večer se pak ponoříte do koupele plné vůně lesa. No nezní to přímo pohádkově?

Využijte své procházky, tedy pokud vám to nynější opatření umožní, k tomu, abyste si natrhali trochu borovicového jehličí a nasbírali jalovčinky. Mnoho z nás si pěstuje jehličnany i na zahradě. Jalovčinky sbírejte jen z jalovce obecného (to je ta mrcha píchavá) a virginského, který je daleko jemnější. Pokud na jalovci nenajdete jalovčinky, můžete utrhnout z virginského pár větviček. Pokud si nejste jisti, raději si si druhy vygooglete. Barevné kultivary nejsou vhodné.

Jalovčinky obsahují protizánětlivé látky, které se používají ke zmírnění ztuhlosti a bolesti spojené s artritidou, dnou, neuralgií a revmatismem. Účinné látky ale naleznete i ve větvičkách.

Borovicové jehličí obsahuje uklidňující a protizánětlivé látky, díky nimž jsou ideální pro použití v mastech. Jehličí je dále antiseptické, antibakteriální a protiplísňové. Borovice navíc velmi dobře působí na dýchací cesty, což se právě nyní hodí více jak kdy jindy.


Lesní koupelová sůl


3 šálky ( šálek = 150 ml) mořské hrubozrnné soli

1/2 šálku nastříhaného borovicového jehličí

1/2 šálku jalovčinek nebo větviček z jalovce

2 lžíce výživnějšího oleje (sezamový, mandlový, avokádový)

10 kapek EO cedr himalájský

10 kapek EO jedle sibiřská


Připravte dětem větší misku a nechte je podle receptu tvořit. Starší si hravě poradí i s nastříháním jehličí na cca 1 cm kousky. Pokud máte jalovčinky, podrťte je. Celou směs ať pěkně promíchají a naplní jí zavařovací sklenici.


Do koupele přidávejte jednu až dvě hrsti (podle velikosti lázně). Je třeba mít na paměti, že jehličí s jalovčinkami může ucpat při vypouštění odpad, proto je třeba buď použít na odpad sítko, nebo směsí naplnit sáček z nějakého řídkého plátna.


Sůl vám vydrží na chladném a tmavém místě 6-12 měsíců, ale věřím, že jí spotřebujete mnohem dříve.


Příroda je mocná čarodějka a najdete v ní spousty tělu i duši prospěšných látek. Na popularitě získává například CBD, plnospektrální kapky CBD+ pomáhají totiž od pracovního stresu, při regeneraci organismu po sportovní zátěži a při rekonvalescenci. CBD+ je výbornou látkou pro posílení imunity. Je hojně používaný jako doplněk stravy a v kosmetickém průmyslu, kde má hojivé účinky. Plné spektrum (full spectrum) obsahuje až 500 látek z toho 100 kanabinoidů, oproti jediné látce CBD.


432 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page