top of page

Jak využít tinktury ve své kosmetice

Tinktura je druh extraktu a tradičně se jí označují extrakty z ethanolu (alkoholové). Ve fytoterapii mají tinktury nezastupitelné místo, využívají se převážně vnitřně (v případě, že se při macerování použije nedenaturovaný líh). Jak je ale využít ve vlastní kosmetice, jaké použít dávkování?


Pokud si vyrábíte vlastní bylinné extrakty, tinktury, je nutné počítat s tím, že obsah aktivních látek, na rozdíl od komerčně vyráběných a používaných v kosmetice, bude kolísat.


V komerčním prostoru jsou postupy vysoce standardizované, hlídá se celý dodavatelský řetězec, obsah účinných látek se testuje a dále je vždy jasné, jaký je například obsah alkoholu apod.


To ale neznamená, že doma vyrobené tinktury jsou "k ničemu". Určitě budou obsahovat účinné látky. I v domácích podmínkách lze ovlivnit kvalitu výsledné tinktury, minimálně tím, že si hlídáte voltáž alkoholu, která ovlivňuje rozpustnost jednotlivých fytochemikálií.


Ostatně výrobě tinktur je věnován celý minikurz v Akademii nejen přírodní kosmetiky, kde ve 13 videích podrobně vysvětluji, jak vyrábět účinné tinktury. Kurz o výrobě tinktur lze zakoupit i samostatně za 490,- Kč, ale členství v Akademii je jednoznačně výhodnější variantou, protože obsahuje veškeré mé kurzy od 590,- Kč měsíčně.


Pokud tedy máte svou vlastní tinkturu, kolik jí použít do vaší kosmetiky? Obecně se k nim chováme jako k aktivním látkám a dávkování doporučuji v rozmezí 1-5%. Při tomto dávkování budou vaše produkty obohaceny o účinné fytochemikálie v bezpečném množství. Je třeba mít totiž na paměti, že kosmetické produkty se používají každodenně, po poměrně dlouhou dobu a na velkou část těla.


Něco jiného je použití tinktur k cílené "léčbě" nějakého problému, kdy se používá jen lokálně a po omezenou dobu. Opět je ale třeba přemýšlet, jak dlouho budu takový produkt používat. Potřebuji akutní pomoc? Dovedu si představit 20 % koncentraci. Budu produkt používat lokálně po dobu 1-2 týdnů? Pak zvolím 10% koncentraci (toto jsou příklady, jak bych postupovala já).


Pokud tedy plánujete výrobu nějakého pleťového produktu, který chcete obohatit o vlastní bylinnou tinkturu, držela bych se výše uvedeného dávkování do 5 %. Chcete "zvýšit" účinnost? Pak zkuste celou kosmetickou řadu s vaší tinkturu, zařaďte jí jak do tonika, pleťového denního i nočního krému. Tinktury lze zakomponovat i do ryze tukových produktů, pokud jsou jimi balzámy vyráběné za tepla. Stačí tinkturu po kapkách za stálého míchání přidávat balzámu. Pokud navíc obsahuje včelí vosk, nemusíte se bát vůbec - ten totiž dokáže pojmout až 10 % vodní fáze. Není to sice dokonalá emulze, ale věřte, že 5% tinktury udrží v naprosté pohodě. Balzám je nicméně vhodné míchat až tzv. do stopy - kdy se za metličkou dělá stopa.


Suroviny pro výrobu vlastní kosmetiky pro vás s láskou vybírám - koupíte je v eshopu www.kosuro.cz


560 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page