top of page

Jak ulevit nateklým nohám

Znáte to, léto, vedro jako k padnutí, vy sedíte v kanceláři, nebo kdekoliv jinde a nohy natékají. Milé dámy, vážím 48 kg pomalu i s postelí a nožky mi v létě natékají taky, prý to mám po babičce. No nevím... Když jsou opravdová vedra a sedím celý den v kanceláři, tak je to "eine kleine katastrofe" a myslím si, že podobný problém má mnoho z nás. Nebyla bych to ale já, kdybych se s tím nepoprala po svém. Zajímá vás jak? Tak čtete dál...

Otoky nohou prostě trpím, tedy přesněji trpěla jsem mnohem, mnohem víc. Teď už je to o poznání lepší. Určitě vás zajímá, jak jsem toho docílila.

V prvé řadě jsem se naučila pít vřesový čaj. Je výborný právě na tyto problémy. Je velmi jemný, může se pít dlouhodobě a mně opravdu pomáhá. Své o tom ví řada tradičních bylinářů a na vřes odkazuje i moderní fytofarmacie.

Z vnějšku mi potom pomáhá sprej, který jsem si pro tyto účely vyrobila a protože mi pomáhá, ráda se s vámi podělím o recept.


Rozpis na 100 ml

5 ml bylinného extraktu (viz níže)

45 ml mátového hydrolátu

49,5 ml vody

0,5 g Sensicare


Postup výroby

Připravte si kádinku, váhu a dezinfekční prostředek (líh, nebo něco podobného). Bokem si připravte misku a vodní lázeň - budete to potřebovat na výrobu bylinného extraktu.

Bylinný extrakt si připravíme 15 minutovou macerací směsi 2,5 g pudru z ginkgo biloba, 2,5 g drceného kaštanu a 45 g pentylene glycolu ve vodní lázni. Celý postup najdete v tomto videu. Proč právě tento extrakt? Jedná se o nejrychlejší maceraci, při které se navíc do média (pentylenu) dostanou látky rozpustné jak v oleji, tak ve vodě. Následně do kádinky odvážíte požadované množství vychladlého a přefiltrovaného extraktu, mátové vody, vody a konzervantu. Hotovou směs přelijete do lahvičky a uzavřete sprejovým uzávěrem.

Pokud nemáte mátovou vodu (hydrolátu), můžete jej nahradit vodou a přidat 10 kapek esenciálního oleje z máty a 3-5 kapek kyseliny mléčné (je třeba snížit pH, aby fungoval konzervant). Před použitím je třeba lahvičku protřepat - v případě, že použijete esenciální olej místo mátové vody.

Nic víc. Jak můžete sami vidět, je to opravdu jednoduchá záležitost. PH hotového spreje je cca 6, bude ale záležet na použité vodě.


Jak sprej použít

Jednoduše nastříkejte na pokožku nohou. Sprej je sestaven tak, aby ulevil od pocitu těžkých nohou a snížil otok. Pokud nemáte rádi sprej, lze roztok zahustit do podoby gelu Sucraclearem nebo xanthanovou gumou. Gel je výborný pokud chcete zároveň provádět i masáž.


Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.


Proč uvedené suroviny


Bylinný extrakt - kaštan a ginkgo jsou byliny, které působí jako tzv. venotonikum. Podporují krevní oběh a zpevňují cévy.

Mátový hydrolát / EO máta - jsou osvěžující a mají rychlý chladivý účinek


Nezapomeňte návod sdílet, děkuji :)

648 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page