top of page

Jak si vyrobit tuhý deodorant - zero waste

Zero waste vládne světem. Čím méně obalů, tím lépe. Vyrobte si tuhý deodorant, který nejen že funguje, neobsahuje sodu, je vhodný i pro citlivou pokožku a navíc nepotřebujete žádný extra obal. Skladovat ho můžete v jakékoliv krabičce, kterou máte. Recept je vhodný i pro začátečníky.

Rozpis na "puk" o průměru 5,5 cm

13 g kukuřičného škrobu

15 kapek EO máta kadeřavá

10 kapek EO šalvěj lékařská


Postup výroby

Na výrobu budeme potřebovat nerezové misky, váhu, vodní lázeň a lžičku. Do misky odvážíme bambucké máslo, cetearyl alkohol a necháme roztavit ve vodní lázni. Do druhé misky odvážíme všechny pudry a řádně promícháme. Pokud máme zinek hrudkovaný (občas to mrška dělá), je lepší směs prohnat tříštivým mlýnkem.

Do misky s máslem a cetearyl alkoholem přidáme pudry, esenciální oleje a třeme lžičkou tak dlouho, dokud se to nespojí. Můžeme si v závěru pomoct i prsty, je to prostě trochu patlání... Směs, která se může i trochu drolit, pak vtlačíme do formy - použila jsem kulaté vykrajovátko na cukroví o průměru 5,5 cm a směs jsem do toho doslova nahňahňala :)

I s vykrajovátkem (opravdu to chce něco kovového, ne silikon) vložíme do mrazáku a necháme do druhého dne. Poté necháme deodorant enku, při pokojové teplotě 48 hodin. Deodorant ztuhne pomalu na kámen, ale tak je to správně.


Použití

Deodorant dáme pod tekoucí vodu, namočíme a aplikujeme na podpaží. Není třeba se bát, že se nějak rozpustí. Tenoulinká "mazlavá" vrstvička se vetře do podpaží a zbytek zase zůstane jako kámen.


Na rozdíl od mnoha tuhých deodorantů tenhle neobsahuje sodu, která je za prvé hrubá a za druhé mnohé dráždí. Jako plnidlo jsem použila jemný růžový jíl, který je vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku (lze nahradit kaolínem). Pudr z bambusu má velmi dobré deodorační účinky (nenahraditelný) a spolu s kukuřičným škrobem (lez nahradit marantovým škrobem) velmi dobře odvádí pot. Oxid zinečnatý zde slouží jako antibakteriální složka, esenciální oleje dodávají vůni, osvěžují a příznivě působí proti pocení.

Osobně nemám moc ráda kokosový olej, který se v hodně receptech objevuje, při náhradě za bambucké počítejte s trochu jinou konzistencí. Cetearyl by se dal nahradit včelím voskem, ale bude to tužší a nebude to vegan...


Hotový deodorant vám vydrží poměrně dlouho a osobně jsem s ním velmi spokojená. Navíc neobsahuje žádné konzervanty, nemám po něm pocit "zamaštěného" a lepkavého podpaží, jako po jiných tuhých deo, které jsem kdy zkusila.


Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.


2 146 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page