top of page

Jak si vyrobit Cold cream

Cítíte ten vítr, který kolem vás fičí, když jedete po svahu a mráz štípe do tváří? Je sezóna dovolených na horách a vy si díky sněhové nadílce můžete užít zimních radovánek dosyta. Jako super, ale pokožka křičí, protože je chudinka vystavená extrémním povětrnostním podmínkám. Co s tím? No bohužel tady vám hydratační krém stačit nebude. Pro takhle neobvyklé potřeby sice jde používat šlehaná másla, ale ne vždy je to to pravé. Důvod je jednoduchý. Šlehaná másla totiž neobsahují v naprosté většině ochranné vosky a také neobsahují ani za mák vody, kterou prostě pokožka potřebuje. Nejlepší volbou zůstává tzv. Cold cream. Že nevíte, co to je? Pak čtěte dál a nechte se inspirovat něčím, co je tu už více jak 2000 let...

Jak jsem již v úvodu psala, Cold cream je tu už více jak 2000 let. Tedy ne že by byl ten na fotce takhle starý, ale myslím tím recepturu. Na netu najdete hodně receptů, ale naprostá většina obsahuje borax, od jehož používání v kosmetice se už ale opravdu upouští. Vymyslela jsem tedy recept, který je mírně modifikovaný a obsahuje jen a jen přírodní suroviny.

No problém budou mít bohužel vegani, kterým se tímto omlouvám.


Rozpis na velkou 300 ml sklenici

44 ml vody


Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít ZDARMA k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.


Postup výroby

Připravte si rovnou cca 350 ml sklenici, tyčový mixér, vodní lázeň, váhu a dezinfekční prostředek (líh, nebo něco podobného). Do sklenice odvažte první tři suroviny a dejte do vodní lázně. Zahřívejte tak dlouho, než se vosk úplně rozpustí. Sklenici potom vyjměte a položte jí nejlépe na složený ručník nebo utěrku. Pokud by jste jí dali rovnou na linku, začalo by to ode dna hned tuhnout.


Nyní vezměte tyčový mixér (nejdříve si vyzkoušejte, zda projde hrdlem použité sklenice - nechci nikoho urazit, ale už se mi to osobně stalo, fakt inženýrka... :)) Začněte mixovat za pomalinkého přidávání vody. Pokud bude květinová, tak jen lépe. Voda se nijak nezahřívá, stačí aby měla pokojovou teplotu. No a mixujte do zhoustnutí. Po nějaké minutce je možné opatrně sklenici vložit do misky se studenou vodou, ale pořád mixujte, do zchladnutí. Nakonec přidejte Leucidal, což je konzervant, úplně přírodní konzervant a navíc si tady nemusíte lámat hlavu s pH, protože funguje v širokém spektru. Pokud použijete jiný, musíte zkontrolovat a případně upravit pH.


Jak krém použít

Používá se jako speciální péče na pokožku vystavenou extrémními chladnému či větrnému počasí. Na své si přijdou i velmi namáhané a vysušené ruce. Můžete ho samozřejmě použít i na hrubé lokty, vysušené paty, prostě na všechna hrubá a suchá místa.


Krém úžasně změkčuje pokožku a díky lanolinu a vosku opravdu poskytuje pokožce dlouhodobou ochrannou vrstvu. Voda v krému dodá alespoň trochu potřebné hydratace. Počítejte s tím, že krém má charakteristický odér díky lanolinu. Ne každému tak bude vonět. Pokud tedy potřebujete, můžete použít několik kapek esenciálního oleje - levandule, geránium, heřmánek...


Proč uvedené suroviny

Mandlový olej - mimo jiných skvělých vlastností je to úžasný emolient - změkčuje pokožku a vykazuje skvělé zvláčňující vlastnosti.


Včelí vosk - slouží zde jako přirozená ochrana pokožky, vytváří na ní ochranný film.


Lanolin - má emulgační vlastnosti a je vhodný zejména pro emulze typu W/O (prostě ty, které obsahují méně vody než tuku). Je vhodný pro suchou, šupinatou a zralou pokožku, kterou zjemňuje a zvláčňuje. Není příliš vhodný pro nečistou pokožku s velkými póry.


Leucidal complete - přírodní konzervant se širokospektrálním účinkem. Krém obsahuje vodní složku, takže ho musíte chtě nechtě konzervovat.


Voda - poskytuje potřebnou hydrataci. Ideální je samozřejmě květinová voda, původní receptury obsahovali zejména růžovou vodu.


Jak se vám recept líbí? Používáte Cold cream?

2 217 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page