top of page

Jak si vyrobit bylinný gel s vyšším obsahem alkoholu

Aktualizováno: 16. 4. 2021

Milujete bylinné tinktury a chcete je použít i jako léčivý gel? Tinktury se vyrábějí z alkoholu, ale vytvořit z ní gel není vůbec jednoduché. Většina klasických želírovacích látek typu xanthanová guma buď produkt nezahustí vůbec, nebo to po čase zřídne. Mám pro vás ale řešení díky novince, se kterou gel vytvoříte bez nějaké větší námahy.

Recept na libovolné množství


bylinná tinktura

voda


Postup výroby

Chápu, že jsem vám teď receptem bez váhových jednotek trochu zamotala hlavu, ale ono to totiž jinak nejde. Bohužel nemohu vědět, kolika procentní tinkturu máte, proto lze jen těžko napsat, kolik čeho použít. Nebojte se ale, že vás nechám ve štychu. Návod přeci jen existuje.

Ze všeho nejdříve si musíte říct, kolika procentní máte tinkturu. Potom navštívíte lihovou kalkulačku, třeba ZDE a doplníte požadované údaje.

Doporučuji si vyrobit produkt o obsahu alespoň 15 % alkoholu - pak není třeba konzervovat. Osobně se toho nijak nebojím, používám 20% koncentraci. Bylinný gel totiž používám lokálně a chci, aby byl obsah léčivých látek vysoký (podotýkám, že je to jen a jen můj požadavek a má zkušenost). Navíc stejně používám různé tělové krémy nebo oleje, takže o možné vysoušení nebo podráždění pokožky nevím.


Jen pro ilustraci dávám výstřižek z výše uvedeného odkazu lihovou kalkulačku.

Protože je kalkulačka v objemových jednotkách, klidně si představte, že to jsou ml :)

Poté, co máte tekutinu upravenou na požadovaný obsah alkoholu, je třeba už přistoupit k vážení. Alkohol má nižší objemovou hmotnost, 100 ml tak bude vážit méně než 100 g.

Našla jsem ještě přesnější informace k ředění ZDE.


Gel na fotce má 20% obsah alkoholu a získala jsem ho přidáním 1,5 g Lecigelu do 98,5 g vodou naředěné tinktury. Gel jsem umíchala ručně, metličkou.


Tip: při vyšším obsahu alkoholu je nutné zvýšit množství Lecigelu.

Z osobní zkušenosti vím, že přidáním glycerínu (na úkor vody), gel naopak houstne lépe. Je to dáno jeho viskozitou a dalšími faktory. Lecigel má navíc emulgační účinky, proto gel snese i přidání EO, pokud je v něm chcete mít.


Pokud vás zajímá, jakou tinkturu jsem použila, pak vězte, že je to kaštanová z loňského roku. Gel momentálně používám na lýtka, protože mě začaly po lázních :) trápit křečáky a gel mi pomáhá.


Věřím, že vás tento jednoduchý recept nadchne. Jeho výhodou je ještě to, že se dobře vstřebává a nelepí ...

2 518 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page