top of page

Jak na glycerínové extrakty

Glycerínové extrakty se často používají v kosmetice protože ji obohacují o účinné látky získané při samotné extrakci. Glycerin je jinak bezbarvá látka bez odéru, s vysokou hygroskopicitou, což znamená, že dokáže přitahovat a udržovat vlhkost.

Glycerin je schopný absorbovat vlhkost z okolního prostředí a přilnout k pokožce. Když se glycerin nanese na pokožku, pomáhá udržovat hydrataci tím, že udržuje vlhkost v horních vrstvách pokožky. Tím se zvyšuje pružnost pokožky a zabraňuje vypařování vody z hlubších vrstev naší kůže.


Glycerín je navíc poměrně dobrým rozpouštědlem a dokáže na sebe navázat tyto látky:

  • Steroly

  • Flavonoidy

  • Terpenoidy

  • Fenolické sloučeniny

  • Alkaloidy

  • Saponiny

Pokud tedy použijeme do své kosmetiky rostlinný extrakt z glycerínu, poslouží nám nejen jako změkčovadlo a hydratační látka, ale také pleti dodá aktivní látky z macerované rostliny.


Co všechno můžeme doma zkusit macerovat?


Plody: okurky, jahody - ty jsou moje oblíbené, borůvky - rozhodně ty z lesa, ne kupované, granátové jablko, jablka, rajčata... Nejlépe vše pěkně doma pěstované, bez postřiků, nebo v BIO kvalitě.


Bylinky: tady se opravdu meze nekladou - květy měsíčku, šeříku, pampelišky, bezu, růže, levandule, heřmánku, chrpy, ale samozřejmě i listy máty, meduňky, kopřivy (tady se nabízí extrakt z octu kvůli vysokému obsahu minerálních látek)...


Návod na výrobu extraktu


Výroba extraktu je velmi jednoduchá.

Do čisté sklenice, předem vydezinfikované dáme nakrájené ovoce, zeleninu nebo bylinky a zalijeme glycerínem. Bylinky je třeba pokrájet hodně najemno, protože extrakční poměr je 30 % rostlinného materiálu a 70 % glycerínu a bylinky jsou objemově dost prostorné. Mějte na paměti, že je třeba zpracovávaný rostlinný materiál opravdu pořádně očistit, vše důkladně omyjte, zejména ovoce a zeleninu. Bylinky je ideální mít své, u kupovaných nevíte, kde byly pěstovány, čím zalévány a nedej bože stříkány.


Sklenici uzavřeme a necháme v temnu alespoň 1-2 týdny macerovat. V průběhu macerace je dobré směs několikrát promíchat. Po uplynutí doby macerace extrakt přefiltrujte přes jemné plátno nebo netkaný textil. Důležité je, aby ve výsledném extraktu nebyly části rostlin. Počítejte také s tím, že u bylinných extraktů budete muset při filtraci trochu mačkat - i z fotky je patrné, že je vlastně taková hustá "kejda".


Přefiltrovaný extrakt má trvanlivost 12 až 24 měsíců.


Takto získaný extrakt je poměrně silný a stačí ho dávkovat v množství 2-5 % do produktů s vodní fází - nejlépe na konci emulgace, pokud děláte emulze za tepla. Neváhala bych ale i začlenit je do již hotových produktů, v množství 2 %. Pozor, většina těchto extraktů bude mít kyselé pH počítejte s tím, že budou snižovat pH produktu.


Glycerín je dispergovatelný i v bezvodých produktech, můžete ho tedy v množství až 5 % přidat do šlehaných másel. Pozor ale pak na skladování, protože glycerín přitahuje vlhkost a klidně by se mohlo stát, že se vám ve vlhké koupelně začne v produktu srážet voda a začne tam bujet mikrobreberový život 😱. Pak je na místě do takového produktu přidat při výrobě konzervant...


No a když už je na fotce ten šeřík, tak výhody šeříkového extraktu:

- antioxidant

- hydratuje a udržuje vlhkost v pokožce

- reguluje kožní maz

- proti akné

- zjemňuje pleť

- vlasům dodává lesk


Díky za to, že čtete můj blog a že nakupujete suroviny v mém eshopu.


Chcete se naučit formulovat vlastní kosmetiku? Zajistěte si své místo v Akademii nejen přírodní kosmetiky. Část Škola formulátora začíná 1.7.2023.


Už nyní ale v Akademii najdete 5 on-line kurzů, 8 webinářů

a 2 E-booky, podívejte se, s čím vším vám mohu v Akademii pomoct.


To vše můžete mít už od 390,- Kč měsíčně (nabídka platí jen do 30.6.2023) - viz cenové plány


570 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page