top of page

Bylinný hojivý gel

O tom, že bylinky mají mnohdy zázračné účinky, asi není třeba příliš široce psát. Na druhou stranu je třeba si připomenout, že pomoc nemusíme hledat vždy u lékaře či v lékárně. Při vážnějších problémech samozřejmě lékařskou pomoc vyhledáme, ale u spousty jiných patálií lze sáhnout do bylinkové lékárny. Jednou z těchto patálií jsou různé odřeniny, škrábance, prasklinky a podobně, jejichž hojení můžeme díky bylinkám urychlit. Forma, kterou jsem zvolila mi přijde praktická a já sama si jí nemohu vynachválit. Třeba vás nápad nadchne stejně jako mě.


Rozpis na cca 100 ml gelu


Bylinný extrakt

4 g sušeného heřmánku


Nejdříve si vyrobíme bylinný extrakt. Videonávod najdete ZDE.


Hojivý gel

74 ml vody

10 g bylinného extraktu

10 kapek Senzicare

3 kapky kyseliny mléčné


Do vyšší skleničky si odměříme veškeré suroviny a za pomocí malého mixéru (kapučínovače) rozmícháme Sucraclear, díky kterému získáme gel, který se rychle vstřebává a nezanechává na pokožce lepivý pocit. PH hotového gelu se pohybuje v rozmezí 6-6,5.


Bylinný extrakt můžeme použít i do pleťové vody nebo do emulze, a to v množství až 5 %. V gelu je jeho dávkování vyšší, protože se předpokládá jeho účelové využití právě k podpoře hojení, nikoliv pro každodenní používání jako je tomu u pleťových vod či krémů.


Všechny bylinky podporují hojení pokožky a díky extrakci v pentylenu získáme z bylinek téměř vše. Pentylen extrahuje jak látky rozpustné ve vodě, tak v oleji. Navíc pentylen vykazuje mírné antibakteriální účinky, což přijde vhod nejen při léčbě jako takové, ale lze snížit i množství konzervantu.


Panthenol je znám pro své hojivé účinky, které jsou využívány v řadě lékárenských produktů. Glycerín účinně zvlhčuje pokožku. Hydratace pokožky je pro hojení velmi důležitá. Pokud je suchá, dochází často k pnutí, nadměrnému olupování až praskání, což hojení moc nepomáhá.


Hojivý gel nanášíme 2x denně na postižená místa, nedoporučuji do otevřených ran!


1 383 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page