top of page

Bylinkové koupele

Co takhle začít rok pořádným relaxem :) Bylinkové koupele jsou naprosto skvělou volbou, protože si je můžete přizpůsobit svým aktuálním potřebám. Pokud se pro bylinkovou koupel rozhodnete, určitě si jí užijte v klidu a vynahraďte si na ní tak 30 minut.

Bylinkové koupele mám sama ráda, jen na ně nemám tolik času. Když se ale pro koupel rozhodnu, dělám to jako malý rituál.

Pozdě odpoledne si připravím silnou bylinnou infuzi (silný čaj) - nápady na směsi jsou níže. Požadované množství sušených nebo čerstvých bylinek vložím do porcelánového hrnce (lze použít velkou sklenici) zaliji vroucí vodou (1,7 litru - to je maximum mojí varné konvice), přiklopím a nechám do večera pěkně louhovat.


Večer si napustím vanu, ale před tím si kolem ní pěkně dám svíčky, nachystám si šlehané bambucké máslo, kterým se po koupeli pěkně natřu, voňavou osušku a hlavně si vyhradím čas opravdu jen pro sebe. Je důležité, aby vás nikdo nerušil, protože jen tak je koupel opravdovým požitkem.


Než do koupele vstoupím, naliji do ní přefiltrovanou bylinnou infuzi. Během sezóny do koupele navíc přidávám i velikou hrst čerstvých bylinek. No dobře, pokud je to růžová koupel, tak jsou hrsti minimálně dvě, no spíš je to velká miska...

Koupel by měla trvat minimálně 15 minut, 20 je lépe. Pokud je to třeba, klidně si dopusťte horkou vodu, ale nepřehánějte to. Voda by měla mít příjemnou teplotu, neměla by být vroucí :).


Během koupele je dobré pokožku jemně odírat, třeba za pomoci mořské houby nebo lufy, na paty klidně použijte pemzu. Po koupeli je dobré se zabalit do osušky a ještě chvilku relaxovat. Rituál završuji natřením pokožky buď šlehaným bambuckým máslem, nebo směsí olejů (určitě sem dám recept na relaxační tělový olej). Tak a teď hupky do postele a odpočívat...


Směsi bylin (sušených)


Pro suchou pokožku

1 hrnek (200 ml) růžových plátků

1/2 hrnku levandule


Pro rozproudění krevního oběhu (ranní koupel)

1 hrnek rozmarýny

1/2 hrnku heřmánku


Při nachlazení

1/2 hrnku tymiánu

1 hrnek šalvěje

1/4 hrnku rozmarýny


Uklidňující koupel

1 hrnek měsíčku

1/2 hrnku levandule


Pro mastnou a problematickou pokožku

1 hrnek řebříčku

1 hrnek popence


Více tipů na využití bylinek v kosmetice se můžete dočíst v mém eBooku Bylinky v kosmetice.


Jak si užíváte koupele vy? Máte také rádi bylinkové? A máte nějakou svou osvědčenou směs bylinek? Podělte se o ni s ostatními :)


336 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page