top of page

7 tipů pro zimní péči o pleť

Tak to vypadá, že přišla zima i k nám, myslím do Čech. Teplota občas sleze i pod nulu a naše pleť si díky tomu žádá trochu jinou péči, než na jakou jsme zvyklí. Už to vidím, jak si říkáte - jasně, kdyby nám to neřekla, tak to nevíme... Ale ruku na srdce. Opravdu o svou pleť v zimně pečujete jinak? A nezapomínáte na něco? Pojďme se spolu podívat na mé osvědčené tipy, díky kterým je pleť i v zimně ve výborné kondici. Jo a na fotce to nejsem já, ta je ilustrační, pač já jsem v zimě zabobošená, protože se pořád klepu jako drahej pes...

Tip č. 1 - hydratace

Hydratace je pro dobrou kondici pokožky nezbytná, a to i v zimně, kdy na to hodně lidí zapomíná a nebo si myslí, že pleť bude hydratačními krémy v zimně trpět. Jenže pleť bez pořádné dávky hydratace trpí. Je dehydratovaná, pne, svědí... Hydrataci je třeba dodávat neustále. Ideální volbou jsou hydratační séra, která aplikujeme hlavně na noc. Klasickým hydratačním krémům se vyhýbám jen v případě, že plánuji pobyt venku hned po ránu. V opačném případě si je klidně dopřejte. Pokud víte, že ven vyběhnete až po obědě, pak není důvod se lehkému dennímu krému vyhnout.


Typ č. 2 - dopřejte si hutnější krémy

Pokud jste zimní živlové a chcete si užít zimního počasí hned po ránu, sáhněte po hutnějších krémech s vyšším obsahem olejové složky, 30%. Pokud trávíte čas v opravdovém mrazu, 10 a méně, pak bych sáhla rovnou po pleťových balzámech. Recept na jeden takový, najdete ZDE. Co se týká olejové složky, nebojte se použít oleje s vyšším obsahem kyseliny olejové (mandlový, meruňkový...), díky které budou krémy hutnější a sametové. Není od věci přidat i koemulgátor cetyl alkohol, který krém zhutní a na pokožce vytvoří spolu s olejovou složkou příjemný ochranný film.


Tip č. 3 - pijte

Nemyslím tím alkohol, ale normální tekutiny. V zimně mám osobně tendenci moc nepít a musím se hlídat, abych neskončila jen u hrnku čaje z rána. Optimum má každý trochu jinde, ale pokud nezdoláváte sjezdovky, nebruslíte, no prostě se moc nehýbete, tak bude stačit 1 - 1,5 litru. Své optimum snadno poznáte podle barvy vyloučených tekutin, nemají být ani tmavé, ani příliš světlé, vodové... Pak je to akorát.


Tip č. 4 - nezkoušejte nic nového

Spousta z nás dostane jako dárek novou kosmetiku. Mně se to naštěstí už nestává, ale věřím, že si pořád někdo nedá říct - on, nebo ona to ale myslí dobře. Pokud ale jedete třeba na hory, ať Vás ani nenapadne se natřít novým krémem. Pleť dostává v zimně zabrat už tak a vystavit jí napospas novému produktu opravdu nemusí věstit nic dobrého. Když už zkoušet, a to i vlastnoručně vyrobené, tak zásadně ve chvíli, kdy zůstáváme doma. A test kožní snášenlivosti by měl být samozřejmostí.


Tip č. 5 - zamkněte vlhkost v pokožce hned po sprchování

Nejen pokožka na obličeji, ale i na celém těle zimou trpí. Neváhejte proto použít výživnější tělový olej ihned po sprchování ve chvíli, kdy je pokožka ještě vlhká. Je to nejjednodušší způsob, jak dodat pleti hydrataci. Místo oleje lze použít i šlehaná másla, osobně je mám moc ráda.


Tip č. 6 - pozor na parfemaci

Hlavně v zimně (a i v létě), je pokožka citlivější a může nepěkně zareagovat na jakoukoliv parfemaci. Hlavně ve chvíli, kdy pokožku vystavujeme extrémům. Sjíždět sjezdovky je fajn, ale do obličeje nám mnohdy šlehá padající sníh, šlehá nás vítr... Pokožka rychle začne reagovat na změny a parfemace může nadělat pěknou paseku. Proto se v tomhle období vyplatí vystříhat se příliš voňavým produktům. A když už nějakou vůni chceme, pak sáhněte po velmi malých dávkách esenciálních olejů, anebo využijte přirozenou vůni některých olejů lisovaných za studena. Meruňkový nebo švestkový olej voní i sám o sobě.


Tip č. 7- hojivé suroviny

V zimně díky výkyvům teplot snadno hrozí, že pokožka popraská. Objevují se mikrotrhlinky, a to nejen na rtech. Do produktů je proto dobré přidávat hojivé a regenerační suroviny. Panthenol, aloe vera, olej nebo CO2 extrakt z granátového jablka, konopný olej, sacha inchi... Všechny tyto suroviny zajistí, že naše pleť bude skvěle vypadat i potom, co se vrátíme ze zimní dovolené strávené na horách.


A abych nezapomněla. Pokud jedete do hor, kde svítí slunce, chraňte svou pleť kvalitními, z přírodních surovin vyrobenými ochrannými krémy. Osobně tohle je jediný pleťový produkt, který si kupuji, protože chci mít jistotu, že se na slunci nespálím.


581 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page