top of page

Čisticí mléko - minimalismus za studena

Aktualizováno: 25. 4. 2021

Taky máte rádi minimalismus? Jednoduché recepty jsou ideální pro začátečníky nebo pro ty, kteří preferují málo surovin. Připravte si se mnou čisticí mléko, které skvěle odlíčí, aniž by pleť zatížilo nějakým klasickým "mýdlem". Samotná výroba je jednoduchá a navíc nemusíte nic ohřívat. Je jen na vás, zda si k mléku přidáte i nějaké dobrůtky a vylepšíte si ho.

Rozpis na cca 100 ml


80 g/ml vody (hydrolátu)

0,75 g xanthanové gumy

3,5 g Lysofixu

0,6 g Senzicare


Postup výroby Recept a postup je inspirován vzorovou formulací výrobce surovin. Veškeré pomůcky před výrobou řádně vydezinfikujeme. Do vyšší nádobky (ideálně kádinky nebo skleničky)odvážíme vodu, přidáme xanthanku a rozmícháme. Ideální je tyčový mixér s majonézovým nástavcem. Intenzivně mixujeme do vytvoření viskózní tekutiny. Následně, za stálého mixování, přidáme Lysofix, promixujeme a nakonec přidáme oleje a znovu mixujeme (ideálně po dobu několika minut, nestačí jen provrčet). Nakonec přidáme konzervant. PH hotového výrobku s hydrolátem (použila jsem vlastní z lavandinu, protože ho mám opravdu hodně) je necelých 6.

Xanthanová guma v receptu napomáhá stabilizovat emulzi. Pokud se nepřidá, budou se fáze separovat. Velmi dobře ale funguje protřepání v případě, že máte na mixéru nízké otáčky či jste mixovali krátce. Po protřepání trvá hoďku i déle, než se zase fáze oddělí. Není to tedy klasický dvoufázový produkt. Levná varianta - použijte jen vodu nebo bylinkový nálev, pak je ale třeba přidat cca 2 kapky kyseliny mléčné, nebo pár zrnek kyseliny citronové pro úpravu pH. Dražší varianta - místo caprylisu použijte oblíbený olej s vyšším obsahem kyseliny olejové, přidejte hydratační složku...

Jak mléko použít Mléko velmi dobře odličuje a čistí - hemiskvalan i Lysofix má čistící účinky. Používá se buď klasicky nanesením na odličovací tamponky, nebo lze nanést přímo na obličej, promasírovat a setřít třeba froté ručníkem, který lze prát. Minimalizujeme tak odpad.

Kde koupíte suroviny a pomůcky Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.

894 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page