top of page

Jak kombinovat aktivní látky

Tápete ve výběru aktivních látek? Ani se vám nedivím. Je jich na výběr tolik, že je jednoduché se v nich ztratit. Často se mě ptáte na to, jak je kombinovat, zda jsou nějaká pravidla. Můžete si nějakou kombinací ublížit? A proč kombinuji zrovna to a to. Věřím, že vám následující řádky alespoň trochu tuhle zapeklitou záhadu objasní.

Výběr aktivních látek je opravdu obrovský. Výrobci se předhánějí a každý rok na trh chrlí nové a nové aktivky.


Aktivní látky jsou suroviny, které kosmetice (samozřejmě nejen jí, ale nás zbytek nezajímá) dodávají určité benefity a řeší problém. Některé jsou na hranici léčiv, ale ty se běžně do eshopů nedostanou, protože jsou buď nesmírně drahé (mluvíme o řádech desítek až stovek tisíců za 1 kg), nebo jsou složité na formulování (prostě se s nimi blbě v domácích podmínkách pracuje, vyžadují složité výrobní procesy).


Aktivní látky se mohou dělit podle mnoha hledisek. Například je dělíme podle rozpustnosti (ve vodě, v tucích...), podle skupenství (tuhé, kapalné...), podle způsobu vzniku (extrakce, destilace...), podle původu (rostlinné, živočišné, syntetické, biotechnologické). Vás ale bude hlavně zajímat rozdělení podle účinnosti. Tady můžeme mluvit o aktivkách proti vráskám, hydratační, regenerační, ochranné, proti akné... Určitě sami znáte hodně dalších skupin.


Nechci vás unudit k smrti, proto půjdeme k jádru pudla. Jak tedy s aktivkami naložit, jak je kombinovat. Možná vás teď zklamu, ale univerzální návod prostě neexistuje. To ale neznamená, že se není čeho chytit, naopak. Mám pro vás několik pravidel, která ale pocházejí z mé dlouhodobé praxe a komunikace s dodavateli, z nichž někteří jsou i formulátoři (vymýšlejí nové receptury). Pravidla nikde psaná nenajdete, protože výrobci se mezi s sebou moc nebaví a formulátoři se o své zkušenosti neradi dělí :). Dobrý formulátor je totiž pro firmy k nezaplacení a receptury jsou střežené jak oko v hlavě.


Pravidla kombinování:


1. Je třeba znát svou pleť. Opět se dostávám k tomu, že univerzální rada neexistuje. Každý z nás je originál a navíc každý chce dosáhnout jiného efektu. Aktivky pro 40+ budou jiné než 20+. Navíc bude velkou roli hrát strava, obecně přístup sama k sobě. Jako 40+ vím, že potřebuji už i protivráskové aktivky, které 20+ fakt nepotřebují. Ale hydratovat musíme všichni, jen 40 a více už potřebují trochu více do hloubky. 20+ taky nemusejí ztrácet čas s obnovou kolagenu, ten u nich ještě funguje dobře. Všichni taky oceníme suroviny určené pro boj s volnými radikály, ty útočí na všechny. Aktivku Blue lipoactiv ocení hlavně ti, kteří pořád sedí před monitory apod. Prostě ze všeho nejdříve si upřímně řekněte, jak na tom jste a čeho chcete dosáhnout :)


2. Aktivní látky od jednoho výrobce, ze stejné skupiny jsou mezi s sebou velmi dobře kombinovatelné. Vysvětlím na příkladu. V eshopu mám lipoactivní suroviny, které můžete klidně zkombinovat mezi sebou, aniž by se jejich účinek "třískal". Stejně tak fungují například prémiové extrakty a autentické šťávy.


3. Obecně se při nové formulaci doporučují max. 3 aktivky stejné skupiny. Za skupinu můžete brát jak skupinu např. typu hydratační, proti vráskám apod. nebo skupiny surovin od výrobce.


4. Lidé s citlivou pletí mají omezenější výběr, to samé platí i pro ty, kteří mají nějaký dermatologický problém (ekzémy apod.). Je třeba se zaměřit na speciální suroviny, které mají přímo v popisu uvedeno, že jsou pro tuto skupinu vhodné. Dávkování je třeba zpočátku snížit na dolní hranici doporučovanou výrobcem a je bezpodmínečně nutné provádět test kožní snášenlivosti.


Ostatně test kožní snášenlivosti by se měl provádět vždycky, když zkusíte nový recept. To, že krém vyhovuje někomu ještě neznamená, že bude vyhovovat i vám.


5. Existují aktivky tzv. synergické (znásobují účinek ostatních, např. koloidní zlato či stříbro), nebo suroviny "skoro univerzální" - sem patří například rostlinné extrakty v glycerínu (okurková nebo růžová šťáva) či oleji (měsíčkový extrakt). Univerzálnost pak vychází z podstaty rostliny. Tyto aktivky se v naprosté většině mohou přidat k jakékoliv kombinaci.


6. Pokud trpíte intolerancí nebo alergií na určitou potravinu (rostlinu), pak je třeba být nadmíru opatrný i na případné extrakty z nich.


7. Pokud kombinujete více aktivek, držte se max ve středu doporučeného dávkování u každé z nich. Celkový poměr aktivek u běžných produktů by neměl překročit 5-15 % z celkového množství produktu. Rozmezí je poměrně vysoké, protože je třeba se dívat na dávkování jednotlivých surovin. Pokud má dávkování 1-10% každá z nich, pak 15 % u třech s podobným dávkováním nebude nic neobvyklého. Když ale máte aktivky s dávkováním 1-3 %, tak při třech aktivkách jste na cca 6 %. Snad jsem to napsala srozumitelně. Séra snesou větší dávkování, ale je nutný test kožní snášenlivosti. Vím, že se opakuji, ale je to opravdu důležité. I komerční produkty jsou dermatologicky testované (jinými slovy pro 90-95% lidí budou OK).


8. Je třeba počítat s tím, že každá aktivka, i ze stejné skupiny podle účinnosti, funguje trochu jinak. Vysvětlím. Například hydratačních aktivek je opravdu hodně. Je ale rozdíl, pokud chcete pleti dodat normální dávku hydratace (tedy pokud je pokožka v dobré kondici), pak sáhněte po Fucogelu nebo extraktech v glycerínu. Potřebuje hlubokou hydrataci, je vám už přes 40 a celý den prosedíte v kanceláři? No pak sáhněte po Myramaze a hyaluronce.


9. Inspirovat se můžete složením přírodních komerčních produktů. Sama to takhle dělám. Podívám se na složení, a pokud nemám určitou aktivku, hledám podobnou.


10. Pokud zkoušíte novou aktivku, je dobré jí nejdříve zkusit samotnou v doporučeném dávkování. Podívejte se, v čem je rozpustná. Vezměte potom vodní nebo olejovou složku a smíchejte jí s aktivkou a naneste na zápěstí. "Vyrobte" jen opravdu nejmenší možné množství téhle směsi. Nemá smysl toho vyrábět hodně. Nic se do druhého dne nestalo, žádné začervenání, pálení nebo svědění? Pak je to OK a můžete s ní začít pracovat.


11. Prosím je třeba dát pozor na nové kombinace. I když vám jednotlivé aktivky "nic" nedělají, jejich kombinace může způsobit nežádoucí reakci. Tady vám bohužel nikdo, ani já neporadí, protože někomu bude vadit kombinace klidně 2 surovin a s někým ani 10 nehne. Znovu zmíním jen test kožní snášenlivosti.


Pokud se ptáte, kde beru kombinace, pak je jedná buď o modifikaci vzorových receptur, nebo "obšlehnutí" komerčních produktů a nebo se jedná o vlastní zkušenost. Krémy si vyrábím už 9 let a to je nějaká doba. Navíc se v kombinaci objevují mé osobní preference a určitý cit, který nejsem moc schopná vysvětlit. I proto se snažím o to, aby své ověřené recepty zveřejňovali i ostatní. Pracuji hlavně s tím, co mám sama k dispozici (jako pardon, opravdu nebudu propagovat ostatní eshopy, to po mě fakt nemůžete chtít). Nikomu ale nebráním ve zveřejnění receptu se surovinami od jinud :)


Líbil se vám příspěvek? Pomohl vám alespoň trochu v orientaci na poli aktivek? Napište mi.

2 899 zobrazení4 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page