top of page

Originál v každém kousku - fotonávod na jedinečný přívěšek

Chcete vykročit z davu? Nosíte rádi originální šperky? Máte rádi přírodu? Mám pro vás řešení. Pojďte si se mnou vyrobit šperk z lité pryskyřice. S návodem krok za krokem to zvládne naprosto každý. A můžete mi věřit, že budete mít naprosto jedinečný a originální kousek, který můžete i darovat. Už vidím ty rozzářené oči. Řekněte sami, no není to nádhera?

Než začnete tvořit, musíte mít pár věcí, bez kterých se jednoduše neobejdete.

Nebojte ale, u všeho jsou odkazy, kde jsem nakupovala, takže žádné zdlouhavé hledání na netu.


Ze všeho nejdůležitější je pryskyřice. Vyzkoušela jsem hodně druhů, ale na tenhle druh šperků se mi nejlíp pracuje s epoxidovou licí pryskyřicí PA-20.

Na rozdíl od ostatních poměrně rychle tuhne, takže lehké přírodní kousky, které normálně plavou tady nemají tolik šancí. Navíc se s ní úžasně dělá takový čočkový efekt - vysvětlím níž :) - a potom musím zmínit bezkonkurenční cenu. Na druhou stranu je potřeba si všechno dopředu pěkně nachystat a mít v hlavě jasno, co chceme dělat.


Pryskyřice je dvousložková, což znamená, že se musí smíchat v uvedeném poměru, jinak neztuhne. Poměr je 100:23. Že netušíte co to znamená? Na 100 dílů toho většího balení přijde 23 dílů toho menšího.


No jo, ale jak vypočítat množství, když chci třeba jenom 20 g na zalití několika kousků. Je to jednoduchý. Nejdřív si sečtu poměry - 123. Potom budu 20 (to je počet gramů, které chci) dělit 123. Výsledek 0,16 (zaokrouhlím :)) potom vynásobím 23, což je 3,7. Na váhu si do připravené nádobky odvážím 3,7 g složky z malé lahvičky a 16,3 g z té větší. Hotovo. Možná to na první pohled vypadá složitě, ale složitě to jenom vypadá.


Zmínila jsem váhu. Váhu kupte v mém eshopu tady. Mám i tu z fotky, ale postačí i ta levnější. Samozřejmě, že budete potřebovat rámečky. No upřímně. Mohla bych sem dát odkazy na české eshopy, ale za prvé bych musela sama hledat a za druhé přiznávám, že nakupuju na Aliexpresu nebo na Wish. Pokud pospícháte, pak se popiďte v českých vodách, ale jinak jsem rámečky kupovala tady Šlupny (takové ty podkovičky) jsem koupila tady, kleštičky a řetízky mám z provaznictví na Florenci, kam chodím už léta, kroužky mám také z Aliexpresu, ale už je mám dlouho... Důležitá je potom zelená podlepovací páska. Ještě se mi nepovedlo najít v Čechách takovou, ze které by se na pryskyřici neodlepovalo lepidlo. Pásku jsou koupila na Wish tady.


Droboučké kamínky jsem si nasbírala letos u moře v Chorvatsku. Může se samozřejmě použít jakýkoliv písek, ale radši ho properte. Chmíří jsou obyčejné pampelišky. Ven zásadně chodím se ZIP sáčkama a s plátěnou taškou. Nikdy nevím, na co natrefím. Můj syn mi říká sběračka, a to je mu teprve 9 :).


Zpátky k postupu. Ze zelené pásky si odstřihněte potřebný kousek, na který pořádně přimáčkněte rámeček. A dále už je to jenom o vaší fantazii. Už to máte před očima? Jestli vás nic nenapadá, ale tomu sama nevěřím, tak k tomu pusťte děti. Dětská fantazie je bezbřehá.


Na vkládání drobných věcí používám pinzetu, protože je přesnější než moje prsty. Hotovou kompozici pomalu zalijte rozmíchanou pryskyřicí. Tuhle fázi jsem nefotila, protože držet v ruce velký foťák, koukat přes hledáček a zároveň přesně lít pryskyřici, mi fakt nejde :)

Zalité rámečky nechte do druhého dne. Pro lepší efekt je lepší druhý den zopakovat lití. Právě druhé lití, nebo jak to mám pojmenovat, zaručí čočkový efekt. Pryskyřice na povrchu vytvoří jakousi čočku, díky které přívěsek vypadá o 100 % líp. Tady znovu opakuji, že efekt se výborně dělá se zmíněnou pryskyřicí PA-20. Ostatní pryskyřice doslova tečou a práce s nimi je o dost zapeklitější.

Hotové přívěšky vypadají takhle krásně. Mně osobně se moc líbí i ty pidi bublinky, které vzniknou při rychlém míchání pryskyřice. Když mícháte pomalu, bublinky nevzniknou. Hotové přívěšky potom opatříme šlupnou, provlíkneme řetízek a dokončíme očky a malinkou karabinkou. Vuala, originální kousek je na světě.

Tenhle druh přívěsků skvěle vypadá na jednobarevném oblečení, nebo na holé kůži. Je jen na vás, jak si ho zkombinujete a hlavně z čeho si ho vyrobíte. Výborně vypadají vřesy, mechy, různé kamínky, fantazii se meze fakt nekladou.


Tak co myslíte? Vyrobíte si přívěšek taky? Líbí se vám návod? Pak ho sdílejte, ať inspirujete i ostatní.




1 493 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page